ОИ „Старинен Пловдив” почита рождения ден на ДиКиро с пленер

Посетителите на Стария град ще могат да съпреживеят процеса на раждане на творба в естествената среда на културно-историческия обект

Къщата на Верен Стамболян (позната като Къщата на художниците) отваря врати за 12 млади творци, възпитаници на Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов” – Пловдив.

Те ще рисуват на 20-ти и 21-ви май в рамките на пленер с мото „Рисувам с духа на Маестро ДиКиро!”. Творческият им процес ще бъде вдъхновен от картините на големия художник, чиято мащабната сбирка от творби се съхранява именно в Къща Стамболян.

Посетителите на Стария град ще имат възможност да съпреживеят процеса на раждане на творба в естествената среда на културно-историческия обект.

Приживе художникът Димитър Киров навръх рождения си ден си подаряваше картина, а на своите приятели и почитатели – изложба. Миналата година се навършиха 85 години от рождението му, а поводът не бе отбелязан подобаващо поради пандемичната ситуация.

Това мотивира екипа на ОИ „Старинен Пловдив”, който с подкрепата на Община Пловдив поставя началото на ПРАЗНИК НА ДЕТЕТО В СТАРИЯ ГРАД с живописен пленер под надслов „Рисувам с духа на Маестро ДиКиро!”.

„За ценителите сме приготвили и още една изненада – вълнуващ досег с лични вещи на Маестрото: любимата му лула, емблематичните му шапки и др. Благодарни сме на съпругата и муза г-жа Русалия Кирова, че предостави знакови предмети, които са били част от ежедневието на именития художник!”, споделя уредникът на къщата.

Организаторите от общинския институт канят днес всички, които желаят да присъстват на откриването на пленера, в 10:00 ч. в Къщата на Верен Стамболян (ул. „Кирил Нектариев“ №15), както и да проследят творческия процес на учениците.

Създадените произведения ще бъдат представени в изложба, която можете да видите от 27.05. до 06.06.2021 г.

Амбицията на екипа на ОИ „Старинен Пловдив” е през септември, в рамките на Празници на Стария град 2021, да се проведе търг за продажба на картините и средствата – предоставени за материали на НХГ „Цанко Лавренов” – Пловдив.

Подобни статии

Top