ОИ „Старинен Пловдив“ подарява 22 ключодържателя на първите, посетили къща-музей Златю Бояджиев днес - DC news

ОИ „Старинен Пловдив“ подарява 22 ключодържателя на първите, посетили къща-музей Златю Бояджиев днес

На 22 октомври се навършват 119 години от рождението на художника, ключодържателите са с изображения на негови картини

На 22 октомври 1903 година е роден Златю Бояджиев. За да отбележи този ден, Общински институт „Старинен Пловдив“ ще подари 22 ключодържателя с изображения на картини на художника на първите 22 посетители, които на 22 октомври 2022 г. ще разгледат Постоянната експозиция на Златю Бояджиев. Експозицията е подредена в къщата на д-р Стоян Чомаков на улица „Съборна“ 18 в Стария град на Пловдив.

Знаменитият художник Златю Бояджиев е роден на 22 октомври 1903 г. в Брезово, Пловдивско. Завършва живопис в Националната художествена академия в София, в класа на проф. Цено Тодоров. След дипломирането си се установява в Пловдив, град чиято идентичност повлиява на неговите картини. В края на 30-те години специализира в Италия, където творчеството на представителите на ренесансовата живопис оставя траен отпечатък в художествените му произведения. През 1951 г. преживява тежък инсулт, вследствие на което получава частична парализа на дясната страна на тялото си. Но този труден момент в живота му не го поваля, той продължава да рисува, използвайки лявата си ръка.

Художникът умира на 2 февруари 1976 г. в Пловдив.

На 2 ноември, отново в Къщата на д-р Стоян Чомаков,  ще се състои презентацията „Златю Бояджиев – будителят” и творческа образователна работилница, в която ученици от ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджян” ще творят сред автентичните платна на легендарния художник. Ментор на образователната работилница:  Валя Ангелова – уредник в ОИ „Старинен Пловдив”.

Продължава отбелязването на 100 години от рождението на Атанас Кръстев – Начо Културата.

До 30.11. продължават излъчванията на документалните филми за възродителя на Стария град:

–        „Начо”, автор: Десислава Шишманова;

–        „Чорбаджи Начо на Стария Град”, автор: Антоанета Бачурова, част от поредицата „Умно село”;

–        „Сто години хвърча по камъните”, Сценарий и режисура Йоана Буковска – Давидова и Станислава Калчева, продуцент АРС Диджитъл студио („АРС” ООД) – Иван Тонев.

Къщата на д-р Стоян Чомаков – постоянна експозиция на Златю Бояджиев е една от обособените зони, в които можете да видите филмите. Работно време от 09:00 до 17:30 ч., понеделник – почивен ден.

Подобни статии

Top