Окончателно: 18 години затвор за Илия Стоичков заради жестокото убийство на доцента от Аграрния

Върховните съдии оставиха в сила решението на Пловдивския апелативен съд

Върховният касационен съд остави в сила решението на Пловдивския апелативен съд, с което убиецът на доц. Стефан Нейков – Илия Стоичков, бе осъден на 18 години затвор. Това съобщиха от пресслужбата на Апелативния съд.

Стоичков бе признат за виновен от Окръжен съд – Пловдив за това, че на 02.07.2018 г. в гр. Пловдив Стоичков умишлено е умъртвил друго лице по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост, като и за това, че употребявайки сила и заплашване е отнел движима вещ от жертвата си. Преди две години окръжните магистрати осъдиха убиеца на доцента на 20 години затвор.

Осъдиха убиеца на доцента от Аграрния! Илия Стоичков остава зад решетките

Впоследствие обаче той обжалва пред Апелативния съд присъдата си и апелативните магистрати намалиха присъдата му на 18 години.

Пред Върховният касационен съд делото е започнало отново по жалба на Илия Стоичков, с която се иска отмяна на решението на Апелативния съд и връщане на делото за ново разглеждане от друг съдебен състав. Подадена е била и жалба от гражданския ищец и частен обвинител, които пък са посочили, че наложеното от Апелативен съд – Пловдив наказание е несправедливо и занижено, като е поискано връщане на делото с указания за увеличаване на наложеното наказание.

310 хил. лв. кръвнина искат близките на убития доцент от Аграрния (СНИМКИ)

Според ВКС решението на апелативните съдии е справедливо

ВКС потвърди решението на Апелативен съд – Пловдив. В мотивите си, върховните съдии посочват, че апелативният съд е анализирал внимателно, подробно и задълбочено всички доказателства, като при оценката им е подходил с нужната критичност и обективност, без да е налице тенденциозност или повърхностност. Според ВКС, съдиите от апелативния съд са положили дължимите усилия, за да изяснят всички относими по делото факти, необходими за формиране на вътрешното им убеждение. Нещо повече, направени са допълнения и уточнения във връзка с установените от първата инстанция факти, като по този начин Апелативен съд – Пловдив правилно е приел, че на подсъдимия следва да се наложи наказание в размер на осемнадесет години.

Изправят на съд ревнивеца, убил доцента от Аграрния

Припомняме, че преподавателят бе убит на 2 юли миналата година. Причината за престъплението била, че съпругата на Стоичков, която преди време била записала да учи магистратура в Аграрния университет, била прекъснала. Впоследтсвие потърсила доц. Нейков за съдействие, но преподавателят си поискал секс и пари. Уговорили си среща край село Оризари, но тя дошла със съпруга си, който пребил до смърт доцента с бейзболна бухалка, а после го изнасилил с нея.

Освен за убийството, Стоичков бе осъден и по обвинение за кражба на златен синджир на стойност 757 лв. от доцента. След убийството жена му заложила верижката.

Решението на Върховният касационен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Подобни статии

Top