Окончателно: 6 години затвор за арменеца, прострелял охранител на пловдивска дискотека - DC news

Окончателно: 6 години затвор за арменеца, прострелял охранител на пловдивска дискотека

ВКС потвърди присъдата на Апелативния съд в Пловдив и увеличи двойно обезщетението за пострадалия охранител

Върховният касационен съд потвърди присъда на Пловдивския апелативен съд от шест години лишаване от свобода за постоянно пребиваващия в страната арменец Сергей Харутюнян, който е осъден за опит за убийство. ВКС увеличи от 15 000 лева на 30 000 лева обезщетението на пострадалия Атанас Карастойчев за претърпени неимуществени вреди от извършеното спрямо него престъпление.

Сергей Харутюнян е признат за виновен в това, че на 29.07.2018 г. в гр. Пловдив направил опит да умъртви Атанас Карастойчев, като го прострелял в двата крака с незаконно притежаван пистолет и след това избягал. Той причакал пред блока му пострадалия да се прибере след нощна смяна в известна дискотека. Щом го видял излязъл и стрелял по него от упор. Причина за покушението било сбиване между пострадалия, който работел като охрана в дискотеката и подсъдимия.

Преди това Харутюнян паркирал колата си пред заведението и заедно с трима приятели се насочили към входа. Карастойчев му казал да премести автомобила. Арменецът обаче отказал и се нахвърлил да го бие. В мелето се включили и други охранители от дискотеката, за да помогнат на колегата си. В резултат най-сериозно пострадал приятел на подсъдимия, който бил откаран в болница със счупена челюст и ребра.

Харутюнян поискал да му бъдат предадени участниците в боя, а след поредица от срещи с отговорника за охраната и собственика на охранителната фирма, поискал пари като обезщетение за случилото се, но получил отказ. Собственикът на фирмата се съгласил единствено да заплати медицинските разходи по лечението на пребития. За това подсъдимият решил да си отмъсти сам.

След като Пловдивския окръжен съд осъдил Сергей Харутюнянза опита за убийство, незаконното притежаване на оръжие и увреждане на автомобил, прокуратурата останала недоволна от присъдата и внесла протест, а подсъдимият и пострадалият обжалвали пред Апелативен съд – Пловдив. Втората инстанция потвърдила наказанието на арменеца, а той и пострадалият обжалвали пред Върховния касационен съд.

Върховните съдии приемат, че извършената от апелативните съдии цялостна проверка на първоинстанционната присъда в контекста на събраните доказателства и закона, са старателно преценени. Изводите за обстоятелствата и фактите по делото са формирани в точно съответствие с информацията от събраните доказателства и приетите експертни заключения.

Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Подобни статии

Top