Окончателно: Арестуван за 47 кг хероин остава зад решетките

хероин наркотик

Имал и незаконен газов пистолет

Пловдивският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Хасково, наложена срещу мъж, който е обвинен в подпомагане на контрабанда на 47 кг хероин, на обща стойност 4,2 млн. лв.

А.Б. е обжалвал постоянния арест, постановен от хасковските окръжни магистрати пред по-горната инстанция, но апелативните съдии не уважиха жалбата му и го оставиха зад решетките. Другият обвиняем по делото – А.П., не е обжалвал и мярката му за неотклонение “задържане под стража“ е влязла в сила.

За да вземат най-тежката мярка за процесуално принуда, магистратите приеха, че от събраните до момента по делото доказателства, независимо от ранния етап на разследване, може да се направи обосновано предположение, че А. Б. е участвал като помагач в контрабанда и държане на наркотични вещества с цел разпространение.

Съдът прие, че е налице реална опасност обвиняемият А. Б. да се укрие или да извърши друго престъпление. Според съдиите предметът на двете престъпления, които е извършил, е изключително голямо количество хероин – близо 47 кг., което е на стойност около 4.2 милиона лева. От данните по делото е установено, че това количество наркотично вещество е предназначено за разпространение на територията на страната и извън нея.

Извършеното престъпление предвижда от 15 до 20 години затвор

В съдебната зала стана ясно, че за контрабанда се предвижда наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода и глоба от 200 000 до 300 000 лева, а за разпространение на наркотични вещества – от 15 до 20 години и глоба от 20 000 до 100 000 лева.

Освен това спрямо А.Б. е повдигнато и обвинение за незаконно притежаване на оръжие (газов пистолет, преправен в боен) и боеприпаси, за което се предвижда наказание от 2 до 8 години лишаване от свобода.

Апелативните съдии не споделиха довода на защитата, че спрямо обвиняемия следва да бъде взета по-лека мярка за неотклонение, включително „домашен арест“, тъй като същият е бил с влошено здравословно състояние отпреди. От предоставените медицински документи е установено, че заболяването му е с давност от 2 години и до момента на задържането му А. Б. не е провеждал активно лечение.

Определението на Апелативния съд е окончателно.

Снимката е информативна

Подобни статии

Top