Окончателно: Бандитът, ограбил заложна къща в Асеновград, влиза в затвора

Очаква се присъдата му да влезе в сила

Върховният касационен съд потвърди наказанието на бандита, ограбил заложна къща в Асеновград през май 2017 година. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативния съд под тепетата.

Трима пробваха да ограбят заложна къща в Асеновград

34-годишният тартор на грабителите  ще лежи в затвора. И.Ю. е обжалвал пред ВКС присъдата си, с която му е наложено наказание  7 години и 4 месеца лишаване от свобода за грабеж в големи размери, придружен с тежка телесна повреда, като престъплението е извършено в условията на опасен рецидив.

На 10.05.2017 г. бандитът влязъл маскиран и въоръжен с метален бокс в заложна къща в Асеновград. Нападнал касиера като го ударил с юмруци по главата и по тялото и се опитвал да го принуди да каже къде държи ключа за касата. В това време двамата му съучастници спуснали външните ролетни щори на помещението и наблюдавали да не дойде клиент.

Тъй като въпреки побоя, който му бил нанесен, касиерът не казал къде е ключа, бандитът прибрал в чанта мобилни телефони за 1 800 лева, 800 лева в брой, които намерил  в бюрото и златна монета. След това продължил да бие касиера,който обаче успял да натисне паник бутона.

Съучастниците на нападателя избягали веднага щом видели приближаващата се полицейска кола, без да му съобщят за ченгетата. Полицаите арестували бандита и извикали линейка за пострадалия касиер.

Пред окръжния съд делото е протекло по реда на съкратено съдебно следствие, като подсъдимият е признал вината си. Затова 11-годишното му наказание е редуцирано с една трета, като е определено да изтърпи 7 години и 4 месеца при строг режим.

Върховните магистрати са приели, че наказанието на И.Ю. напълно съответства на тежестта на извършеното престъпление, на неговата твърде висока степен на обществена опасност, както и на нанесените увреждания на пострадалия и най-вече на степента на обществена опасност на подсъдимия.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно, като се очаква присъдата да влезе в сила.

Подобни статии

Top