Окончателно: Бащата, убил сина си в Козаново, ще лежи 16 години зад решетките - DC news

Окончателно: Бащата, убил сина си в Козаново, ще лежи 16 години зад решетките

ВКС потвърди решението на Апелативния съд за размера на наказанието на 60-годишния Йордан Филипов

Върховният касационен съд (ВКС) остави в сила решение на Апелативен съд – Пловдив, с което 60-годишният Йордан Филипов бе осъден за убийството на 35-годишния си син Цветан на  16 години лишаване от свобода.

В мотивите, с които ВКС потвърждава решението на Апелативния съд се казва, че „аналитичната дейност на съда по анализа на доказателствата включва обстойната им обективна и всестранна преценка, а въпросът за тяхната достатъчност е единствено в правомощията на контролираната инстанция“.

Потвърдиха присъдата от 16 години за бащата, убил сина си в Козаново

През април 2021 година Апелативният съд потвърди изцяло решението на Пловдивския окръжен съд, с което Филипов бе признат за виновен в това, че на 14.07.2019 г. в землището на с. Козаново, област Пловдивска, умишлено е умъртвил рождения си син, също от с. Козаново. Той е осъден и да заплати обезщетение за неимуществени вреди в размер на 100 000 лева на бившата си жена, с която са разведени, както и 50 000 лв. на брата на жертвата.

Припомняме, че убийството станало на 13 срещу 14 юли 2019 г., вечерта, след като бащата и синът получили 20 лева за услуга, извършена на техни близки. Двамата отишли в семеен имот – постройка в землището на с. Козаново. Те носели със себе си бира и ракия. Докато пиели, започнали да спорят за неблагополучията в живота и за постоянната липса на пари.

Удар с нож по шията причинил смъртта на Цветан, убит от баща си в Козаново

След полунощ, на 14 юли 2019 г., разправията се изострила и пострадалият Цветан посегнал да удари с ръка баща си. Взел кухненски нож, но баща му успял да го отнеме. Сборичкали се, като през това време обвиняемият взел от масата друг нож. Докато се блъскали, Йордан си одраскал гърба на райбера на вратата и в този момент притиснал с лявата ръка сина си. Нанесъл му два удара с нож в корема. Синът се опитвал да се съпротивлява, но бащата му нанесъл порезни наранявания и по шията, ръцете и гръдния кош. От ударите синът Цветан се свлякъл на леглото и починал. Впоследствие се оказало, че два от ударите са били фатални за убития.

Йордан, който уби сина си в село Козаново, застава пред съда

След това обвиняемият се преоблякъл. Той отишъл при свой близък и обяснил, че синът му сам си бил прерязал вените, от което починал и трябвало да организира погребение. Бил подаден сигнал на тел. 112 и на място пристигнали полицейски служители. След направения оглед на местопроизшествие и изземване на ножа, като веществено доказателство, Йордан бил задържан.

Над 10 жестоки рани по тялото на Цветан, убит от баща си в Козаново

Апелативният съд прие за безспорно установено, че ударите са нанесени именно с единствено иззетия от местопроизшествието нож, а не с втори нож, както е първоначално прието в обвинителния акт и мотивите на Окръжния съд.

Баща намушка смъртоносно сина си в Козаново

Решението на Върховния касационен съд е окончателно и е влязло в сила.

Подобни статии

Top