Окончателно: Качаков остава зад решетките

Апелативният съд: Редно е бившият шеф на „Вътрешна сигурност“ Стефан Банков да бъде разпитан

Пловдивският апелативен съд остави в ареста бившия полицай от Трето РУ Атанас Качаков днес.  Както вече DCnews.bg съобщи, преди мярката пред Съдебната палата се бяха събрали на протест близки и приятели на Качаков, които настояха да бъде разпитан бившият шеф ва дирекция „Вътрешна сигурност“ при МВР Стефан Банков заради изявлението му пред БНТ на 27 май, че арестите на служителите на МВР в Трето РУ в Пловдив са извършени без реални доказателства. И още, че му е оказан цит.: „Безпрецедентен натиск да задържа служители на МВР, за които няма никакви доказателства“. Тогава Банков поясни, че доказателствата по случая са в прокуратурата. По думите му служебният вътрешен министър Бойко Рашков настоявал директорът на ОДМВР-Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев, който е в болнични и тогава бе в болница, да бъде задържан в болничната си стая за 24 часа по Закона за МВР.

Протест пред Съдебната палата в Пловдив, гледат мярката на бившия полицай от 3 РУ Атанас Качаков

Този мотив да поискат отново преразглеждане на мярката за неотклонение на Качаков изтъкнаха още пред Окръжния съд като ново обстоятелство защитниците на бившия полицай Стоян Донков и Станимир Вълчев. Днес пред Апелативния съд те отново настояха магистратите да изискат от БНТ записа с интервюто на Стефан Банков, на което с помощта на технически лица да се констатира информацията, в която се съдържат преки данни, които дискредитират доказателствата, въз основа на които е задържан Качаков.

Защитата на полицая от Трето РУ Атанас Качаков иска ново разглеждане на мярката му

Адвокат Донков поиска също Банков да бъде разпитан от съда заради твърденията му, че е бил принуждаван от Бойко Рашков да задъжра без доказателства служители на МВР-Пловдив.

Съдебният състав обаче отхвърли исканията на защитниците и обяви, че мярката ще се гледа само въз основа на досега събраните доказателства, които били достатъчни. Съдиите обаче посочиха, че е редно Банков да бъде разпитан, но това трябва да бъде направено от досъдебното производство.

Окръжният съд отново остави полицая от Трето РУ Атанас Качаков в ареста (ВИДЕО)

По време на пледоариите в съдебната зала адвокат Донков отново подчерта, че всички доказателства до момента се крепят само на твърденията на свидетеля на обвинението Фарук Манаф, заради показанията на който Качаков е обвинен в отвличане. Манаф твърди, че е бил отвлечен от Качаков и откаран на стадион „Христо Ботев“ в зала, в която са се гаврили с него в продължение на два часа, като са усуквали гениталиите му. Според защитата обаче на след това Манаф се е разкарвал из Пловдив без всякакви признаци за болки и страдания.

Обвиниха шефа на Трето РУ и негов колега от районното в тежки престъпления

На другия ден той е бил освидетелстван от съдебен експерт в София, който не е потвърдил, че по Манаф има следи от изтезанията. Донков допълни, че при освидетелстването в столицата отвлеченият дилър на дрога, който според показанията му би трябвало да бъде пребит и окървавен, на практика е имал следи по тялото от пуловера, с който е бил при съдебния експерт и няма как да е бил облечен по същия начин предния ден. Адвокатът отново запита защо досъдебното производство срещу дилъра за държане на дрога не е прекратено, при положение, че от държавното обвинение твърдят, че намерените у не го наркотици са подхвърлени от полицаите.

Самият Качаков пък помоли да му бъде наложена по-лека мярка,

за да помага на семейството си, тъй като е научил от съпругата си, че предната седмица синът му е бил в болница. „Така ще мога да й помагам, докато тя се грижи и за другия ми  син“, посочи бившият полицай във видеоконферентна връзка по скайп от ареста. Той заяви, че е съгласен на всякаква мярка, дори и на домашен арест.

Прокурорът от Апелативна прокуратура Красимир Папаризов пък беше категоричен, че Качаков трябва да остане в ареста.

В крайна сметка съдът остави без уважение искането на бившия полицай за промяна на мярката му за неотклонение от „задържане под стража“ в по-лека. Срещу него е повдигнато обвинение за отвличане и жестоко отношение към пострадалия.

Съдът прие, че към настоящия процесуален момент обвинителната теза има необходимата доказателствена обезпеченост. Позова се на събрани по делото гласни и писмени доказателствени материали.

Делото за мярката на шефа на Трето РУ Самуил Хаджиев тръгна при закрити врати в Апелативния съд

Съдията-докладчик Милена Рангелова се спря и на следващата предпоставка за продължаване действието на атакуваната мярка за неотклонение, като прие, че опасността от извършване на престъпление е действителна и реална. В тази връзка тя наблегна на завишената тежест на организираното отвличане и на демонстрираната от обвиняемия решителност и бруталност при преследване на особено укорима престъпна цел.

Съдът възприе доводите на първата инстанция за липса на доказателства за извършване на второто инкриминирано деяние – за приготовление за придобиване на 500 кг коноп и не основа решението си на това обвинение.

Определението на Апелативния съд е окончателно.

Подобни статии

Top