Окончателно: Нападателите на възрастния мъж в Триводици остават зад решетките - DC news

Окончателно: Нападателите на възрастния мъж в Триводици остават зад решетките

Апелативният съд остави в ареста и мъж, издирван с Европейска заповед за арест от австрийските власти

Пловдивският апелативен съд потвърди взетите от Окръжен съд – Пловдив мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Николай Михайлов, Митко Демиров и Данко Спасов, обвинени в грабеж на възрастен мъж в село Триводици, извършен на 4.03.2023 г.

Апелативните съдии прецениха, че от събраните доказателства правилно окръжните магистрати са приели, че има достатъчно данни, за да се направи обосновано предположение за съпричастност на тримата към деянието, в което са обвинени. Престъплението е тежко по смисъла на закона и се предвижда наказание лишаване от свобода. Има опасност при по-лека мярка за неотклонение всеки от тримата да се укрие или да извърши престъпление.

Същият състав на Апелативен съд – Пловдив потвърди и мярката за неотклонение „задържане под стража“, взета от Окръжен съд – Пловдив спрямо Б. М., издирван с Европейска заповед за арест от Република Австрия.   Срещу исканото лице се води разследване за отнемане на вещи чрез употреба на принуда, в съучастие, на 22.11.2017 г. и 12.07.2018 г. Деятелността му покрива признаците на престъпление от Наказателния кодекс на Република Австрия, наказуемо с 15 години лишаване от свобода. Същото деяние грабеж съставлява престъпление и по смисъла на Наказателния кодекс на Република България и се наказва с лишаване от свобода.

Б. М. се намира в Република България, поради което съдът намира, че съществува реална опасност той да се укрие. В подкрепа на този извод е и обстоятелството, че е пребивавал извън пределите на страната. Налице е и реална опасност да извърши престъпление с оглед съдебното му минало, той е осъждан 8 пъти, включително за престъпления против собствеността и личността.

Като се има предвид гореизложеното апелативните съдии намират, че за да се осигури участието на Б. М. в производството по изпълнение на Европейската заповед за арест, следва той да е с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Определенията на Апелативния съд са окончателни.

Снимка: 24plovdiv.bg

Подобни статии

Top