Окончателно: Съпрузите, наемали фиктивни работници заради европари, остават на топло

Ива и Стойчо Ваневи източили и изпрали близо 94 хил. лв.

Съпрузите от Раковски, които  бяха арестувани преди десет дни заради източване на еврофондовете по програми за трудова заетост, остават зад решетките за постоянно. Това реши днес Пловдивският апелативен съд,  който потвърди определението на окръжните магистрати от миналия петък.

Съпрузите, източили евросредства по програми за трудова заетост, остават зад решетките (СНИМКИ)

50-годишният Стойчо Ванев и 45-годишната му жена Ива са обвинени в измама и пране на европари в периода от 12 октомври 2017 г. до задържането им тази година, като са извършили това в съучастие и в условията на продължавано престъпление.

Арестуваха пловдивчани за измама с евросредства и пране на пари

Припомняме, че в този период,  в градовете Пловдив, Раковски, Велинград, Котел,  Харманли и Свиленград, съпрузите са подали фалшива информация  пред Бюрата по труда в тях и Агенцията по заетостта в София, за да получат средства от европейските фондове, предоставени от Европейския съюз на българската държава по проекти „Работа“ и „Обучение и заетост“. Тези програми са съфинансирани от Европейския социален фонд на Европейския съюз, чрез оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“.

Според прокуратурата те са източили близо 94 хил. лв. от дебитните карти на 101 фиктивни работници, за които са подали информация в Бюрата по труда. На практика обаче те са имали възможност да изтеглят близо 700 хил. лв., но просто не им е останало време за това. Подобно престъпление предвижда от 2 до 8 години лишаване от свобода.

Според апелативните магистрати има достатъчно доказателства, че Ваневи са извършили престъпленията, в които са обвинени, а и те самите не оспорват това. Освен това имало опасност двамата да извършат и друго престъпление при по-лека мярка.

Решението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Подобни статии

Top