Окончателно: Турски тираджия зад решетките, пренесъл близо 11,5 кг дрога през границата - DC news

Окончателно: Турски тираджия зад решетките, пренесъл близо 11,5 кг дрога през границата

Марихуаната, намерена в  захвърлена от него в контейнер за смет чанта, е на стойност 45 840 лева

Пловдивският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Хасково, с което е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 51-годишния турски гражданин Д. О. Против обвиняемия Д. О. е повдигнато обвинение за това, че чрез две отделни деяния, осъществени на 26.05.2022 г. на ГКПП „Калотина“ и на 27.05.2022 г. на ГКПП „Капитан Андреево“, при условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешително и с товарен автомобил, е пренесъл през границата на страната от Р. Сърбия в Р. България и направил опит да пренесе също през границата на страната от Р. България в Р. Турция високорисково наркотично вещество, а именно: марихуана с нетно тегло 11 460 грама на стойност 45 840 лева.

Наркотикът е открит на трасе „Входящи товарни автомобили“ зад гараж за извършване на щателна митническа проверка в метален контейнер за смет. Той бил в чанта, съдържаща суха зелена листна маса. Направен е полеви наркотест, който показал реакция на марихуана. Наркотичното вещество било с общо нетно тегло 11 460 грама и на стойност по цени за нуждите на съдебната система 45 840 лева, съобщиха тогава от Агенция „Митници“.  По случая бе образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура- Хасково.

При проведените оперативно-издирвателни мероприятия от митническите органи турският шофьор първоначално бил привлечен като свидетел. След последвалите процесуално-следствени действия е доказана неговата съпричастност за опит да пренесе през границата на страната от България към Турция марихуаната.

Апелативният съд анализира доказателствата по делото и прецени, че няма основания за отмяна на определението на Хасковския окръжен съд. От самопризнанията на обвиняемия и показанията на свидетел, както и доказателствата по делото,  съдът прецени, че е налице обосновано подозрение в голяма степен за съпричастност на Д. О. към контрабандата на наркотични вещества, в което е обвинен. Поради тежестта на престъплението и на наказанието, както и от липсата на адрес в България, на който може да бъде призован за явяване на делото срещу него, съдът прие, че има опасност от укриване при една по-лека мярка за неотклонение.

Определението на Апелативния съд е окончателно.

Снимка: Агенция „Митници“

Подобни статии

Top