Окончателно: Украинският тираджия, затрил семейство на магистралата, ще в затвора за 4 г. и 8 м.

Станислав Пислар бе лишен от правоуправление за 5 години и половина

Върховният касационен съд потвърди изцяло постановеното от Пловдивския апелативен съд решение, с което е наложено наказание  от 4 години и 8 месеца лишаване от свобода за украинския гражданин Станислав Пислар. Той е признат за виновен в причиняване на смърт по непредпазливост на двама души, настъпила при катастрофа на автомагистрала „Тракия“.

С присъда от 10.06.2019 г. Окръжен съд – Пловдив е признал Пислар за виновен в това, че на 28 май 2018 г. на 123-я километър на магистрала „Тракия“, в близост до Пловдив, управляваният от него ТИР помете лек автомобил „Ауди“, в което пътувало младо семейство от Бургас. 32-годишната Северина Коралска и 34-годишният Ивайло Минчев бяха размазани на място при тежкия пътен инцидент. Младата жена била бременна в осмия месец и мъжът й я карал на преглед в София. Деянието е извършено след употреба на наркотични вещества /тетрахидроканабинол/, като случаят е особено тежък. В резултат Окръжният съд тогава го осъди на 7 години лишаване от свобода. Пислар бе лишен от право да управлява МПС за срок от 7 години.

7 години затвор за украински тираджия, затрил бременна и мъжа й на магистралата

Недоволни от присъдата останали  роднините на жертвите и подсъдимия.

Те  са подали жалби в Апелативен съд, с искане за увеличаване и съответно намаляване на наказанието. След разглеждане на делото Пловдивският Апелативен съд изменя присъдата на Окръжния съд, като приема, че  подсъдимият е извършил само едно нарушение на Закона за движение по пътищата и е с ниска степен на обществена опасност, поради което не е налице квалифициращият признак „особено тежък случай“. За това Апелативният съд намалява наказанието на шофьора С. П.  от 10 на 7 години лишаване от свобода, което при редуциране с 1/3, заради съкратения съдебен процес остава 4 години и 8 месеца лишаване от свобода. Пислар бе лишен също от право да управлява МПС за срок от 5 години и 6 месеца.

Намалиха присъдата на украинския тираджия, затрил бременна и мъжа й на магистралата

Върховният касационен съд е преценил, че правилно апелативните магистрати са приели, че  в случая водачът е нарушил единствено правилото за движение по пътищата по чл. 20, ал. 1 от ЗДвП за непрекъснат контрол върху превозното средство, в причинна връзка с настъпилия обществено опасен резултат, поради което е изходил от законосъобразната позиция, че дееца следва да носи наказателна отговорност само за нарушения на тези правила  за движение по пътищата, които се намират  в пряка причинно-следствена връзка с настъпилия вредоносен резултат.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

Снимки: архив DCnews.bg и bTV         

Подобни статии

Top