Окръжният прокурор Ваня Христева се срещна с близките на Машора - DC news

Окръжният прокурор Ваня Христева се срещна с близките на Машора

Тошко Тодоров е издирван от властите в Гърция за трафик на хора

Окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева се срещна, по тяхна молба, с близките на Тошко Тодоров, за когото има издадена Европейска заповед за арест от властите в Гърция за трафик на хора.  Той е издирван във връзка с разследване за подпомагане на мигранти да пребивават в съседната държава.

На срещата присъстваха заместник-окръжните прокурори Галин Гавраилов и Галина Андреева – Минчева. Магистратите обясниха на близките каква е процедурата при изпълнение на издадена Европейска заповед за арест от държава от Европейския съюз. В случая делото е свързано с преценка на законосъобразността и основателността на Европейска заповед за арест. А така също и дали въз основа на нея следва български гражданин да бъде предаден на гръцките власти с оглед воденото там наказателно производство.

От своя страна Стефани Тодорова, дъщеря на  Тошко Тодоров, обясни, че баща й не е извършил престъплението, за което го издирват, защото не е напускал България и не е бил собственик на специалния автомобил, в който са открити бежанците. Роднините и техният защитник поставиха въпроса за нуждата от законодателна промяна, според която властите в чуждата държава  да могат да получават доказателства за извършено престъпление от издирвани лица преди издаването на заповед за арест.

Припомняме, че по-рано днес Окръжният съд гледа делото за екстрадицията на Машора. То бе отложено за 28 октомври, а след два дни – на 14 октомври, ще бъде разгледана мярката за неотклонение на Тошко Тодоров.

Отложиха делото за екстрадицията на Машора, (СНИМКИ/ВИДЕО)

Подобни статии

Top