Олимпиадата в Токио е под въпрос и тази година!

Токио и три съседни префектури поискаха от японското правителство налагането на извънредно положение върху цялата територия на Япония заради COVID-19

Токио и три съседни префектури поискаха от японското правителство налагането на извънредно положение върху цялата територия на страната, тъй като броят на заразените с COVID-19 сериозно нарасна в последните дни. Подобен развой поставя под въпрос провеждането на олимпийските игри, които трябва да се състоят в японската столица през лятото.

Искането идва само дни, след като премиерът на страната Йошихиде Суга даде обещание Токио 2020 да се проведе през 2021 г. Губернаторът на Токио Юрико Коике обаче е изключително притеснен от рекордния брой заразени в последните дни. Само в събота в японската столица са отчетени 783 нови случая, като от тях 88 директно са били приети в интензивни отделения.

В предишните дни в Токио за първи път от началото на пандемията са били отчетени ежедневно по повече от 1000 случая, а изследванията са показали, че много от тях се дължат на нов и по-бързо разпространяващ се щам. Заради това Япония затвори всичките си граници за чужденци, а за елитните спортисти вече не се прави изключение в тези правила.

Организационният комитет на олимпийските и параолимпийските игри в Токио изрази притеснения, че новият взрив на заразени с коронавирус може да се отрази върху провеждането на Токио 2020. Олимпиадата трябва да се проведе от 23 юли до 8 август, а параолимпийските игри са в периода 24 август – 5 септември.

През миналата година въвеждането на извънредно положение в Япония доведе до отлагането на Олимпиадата с една година. Сега веднага се появиха опасения за подобен сценарии. Със сигурност ограниченията заради новата вълна на COVID-19 ще се отрази върху редица олимпийски квалификации, които трябва да се проведат на територията на Страната на изгряващото слънце.

В последните дни японският национален отбор по бадминтон отказа участие в две олимпийски квалификации в Тайланд през този месец, след като световният шампион при мъжете Кенто Момота се оказа заразен с COVID-19 и това постави всичките му съотборници под карантина.

След резкия скок в броя на положителните проби за коронавирус в Япония се заговори и за въвеждане на нови мерки при провеждането на олимпийските игри. Говори се за сериозно ограничение на престоя на спортистите и гостите в страната. Носенето на предпазни маски и спазването на социална дистанция ще бъде задължително и ще има сериозни санкции при неспазването на правилата.

Подобни статии

Top