Олимпийският шампион Борислав Гидиков стана „Почетен гражданин на Пазарджик“

Баща му е вратар на футболния Хебър, но го насочва към залата за вдигане на тежести

Олимпийският шампион по вдигане на тежести Борислав Гидиков беше удостоен днес със званието Почетен гражданин на Пазарджик. Това стана по време на сесията на общинския съвет в тържествена обстановка, а ценното отличие беше връчено лично от кмета Тодор Попов. Пазарджик тази година е определен за Европейски град на спорта.

Борислав Гидиков е роден е на 3 ноември 1965 година. Баща му е вратар на местния футболен отбор, но пък точно той го насочва към щангите.

„Във футбола си зависим от още десет на терена, а в щангите всичко сам си правиш“, с тази максима таткото праща сина в залата за вдигане на тежести. И осигурява на България един славен олимпийски шампион.

В пети клас Борислав постъпва в пазарджишкото спортно училище, където негов първи треньор е Живко Чакъров. След това четири години е при Христо Попов, а когато е в казармата работи с Людмил Кочев.

В Сеул`88 прави перфектно състезание с шест успешни подхода на тежести, които планира и така побеждава основния си съперник Инго Щайнхофел (ГДР) с цели 15 кг, а Александър Върбанов е трети със 17.5 кг по-малко. Освен олимпийската титла, на световни първенства има злато от Острава 1987, сребро от София 1986 и от Карлмарксщат 1986 (настоящ Кемниц), плюс бронз от европейското в Реймс 1987. Подобрил един световен рекорд в изхвърлянето през 1986 година и трите олимпийски рекорда по време на игрите в Сеул 1988.

Подобни статии

Top