ОП „Градини и паркове“ с план за опазването на парк „Лаута“ - DC news

ОП „Градини и паркове“ с план за опазването на парк „Лаута“

Експертно комплексно фитопатологично обследване на всички насаждения в парк „Лаута“ започва по инициатива на ОП „Градини и паркове“ още през април и ще продължи през целия вегетационен период до октомври.

„При влошените през последните дни метеорологични условия  констатирахме много паднали дървета във вътрешността на парка. Поради напредналата възраст на насажденията общото им здравословно състояние от година на година се влошава. Трябва да обследваме всички видове заболявания, причинени от гъбни и насекомни вредители, като за това ще разчитаме на специалисти в тази област“, коментира директорът Веселин Козарев.

Той припомни, че съвместно с кметството на „Тракия“ и с участието на стотици пловдивчани през есента бе направено прочистване на парка от паднали и изсъхнали дървета и клони. Напролет предстои друга мащабна акция. Но това не е трайно решение на проблема.

По думите на Козарев комплексното обследване на дърветата е първата важна стъпка към следващите действия от страна на „Градини и паркове“ за опазване на „Лаута“ – реконструкция, отстраняване на заболели, потенциално опасни, инвазивни видове и подмяната им с подходящи.

Подобни статии

Top