Опашка за паспорти се вие пред Паспортна служба

Една трета от издадените документи през цялата година са през лятото

Опашки се вият пред паспортната служба на ул. „Волга“ в Пловдив. Ежедневно оттук минават десетки, че и стотици хора, които искат да си подменят документите за самоличност или да им бъде издаден задграничен паспорт.

Традиционно дворът на служба Български документи за самоличност е пълен с близки на чакащите, а опашката се вие във фоайето пред гишетата. Полицай пуска по няколко души на 10-15 минути, а жегата тормози всички.

Повечето от дошлите да подновят документите си са пловдивчани, които живеят в чужбина. Дошли на гости на близките си за няколко седмици, в повечето случаи и отвъд океана, те се опитват да свършат всичко, което могат, докато са в България. Едно от нещата, които обикновено са предвидени, е подмяната на документите им – паспорт или лична карта.

Около 1/3 от издадените документи за цялата година са през летните месеци, обясняват от пресцентъра на ОДМВР-Пловдив. По данни на полицията само от началото на годината досега са издадени над 50 000 лични паспорта и над 30 000 лични карти.

Най-много работа Паспортна служба има именно през летния сезон. Но не само заради чужденците. В края на тази година и началото на следващата например, изтича валидността на много лични карти. Затова хората се възползват от отпуските си да ги подменят предварително. Освен това напоследък има засилен интерес към екскурзии в страни извън Европейския съюз, а за това е необходим международен паспорт.

За сметка на това пред гишето във Второ РУ опашката е съвсем рехава.

Пред помещението се събират не повече от 7-8 души, които до обяд се стопяват, а обслужването става бързо и акуратно.

1 2

Подобни статии

Top