OPERA OPEN 2021 представя: Премиера на „Севилският бръснар“ на Античния

Известният рефрен „Фигаро! Фигаро! Фигаро!“ ще звучи на античната сцена

Класическата опера на Джоакино Росини „Севилския бръснар“ ще има своята премиера тази вечер на Античния театър, в рамките на тазгодишния фестивал OPERA OPEN 2021. Началният час е 21.00 ч.

„Фигаро! Фигаро! Фигаро!“- известният рефрен, който обявява пристигането на Севилския бръснар и началото на това, което е може би все още най-добрата комедия в операта. Твърди се, че „Севилският бръснар“ е композиран само за тринадесет дни по едноименната пиеса на Пиер Бомарше, написана през 1775 година. Невероятно краткият срок, за който Джоакино Росини създава тази магична комедия, говори, че самият той е бил вдъхновен от музиката, избликнала изпод перото му и, че за самия него тя е била едно безкрайно забавление от първия до последния такт.

Севилският бръснар – Фигаро, е нает от граф Алмавива, за да му помогне да получи ръката на красивата Розина. По негов съвет графът се маскира като студент, войник и учител, опитвайки се да измами дон Бартоло, който строго бди над девойката. В крайна сметка Бартоло е надхитрен и поставен на колене от цялата невъобразима галимация, създадена от героите на сцената.

Самият Росини определя премиерата на Севилския бръснар, състояла се на 20 февруари 1816 година в римския театър Арджентина, като пълна катастрофа. Въпреки че първоначално е озаглавил операта си „Алмавива”, за да я отличи от „Севилския бръснар“ на Джовани Паизиело, написана през 1782 година, поддръжниците на последния решително изразяват разочарованието си от дързостта на Росини да открадне сюжета на най-успешната опера на Паизиело и шумно освиркват изпълнителите на сцената.

Решил, че катастрофалният прием на операта се дължи на слабости в нея, Росини работи трескаво, за да внесе корекции и не присъства на втората й премиера. Този път представлението е истински триумф и много зрители отиват до дома на композитора, за да му съобщят новината и да го успокоят.

Диригент е Павел Балев, режисьор на премиерното представление е директорът на Пловдивската опера доц. Нина Найденова.

Солисти:

Фигаро – Кирил Манолов

Граф Алмавива – Хулиан Енао Гонзалес

Розина – Вера Гиргинова, Светлана Иванова

Доктор Бартоло – Евгений Арабаджиев

Фиорелло – Август Методиев

Базилио – Александър Носиков

Берта – Елена Чавдарова – Иса, Валерия Мирчева

Оркестър, Хор, Балет на Опера Пловдив

Концертмайстор – Мичо Димитров

Оркестър, Хор и Балет на Опера Пловдив

Билети на касите на операта и в мрежата на Ивентим.

Проектът се реализира с подкрепата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Подобни статии

Top