Операция на живо наблюдаваха в първия курс за поставяне на раменна става у нас

В него участваха 80 лекари от цялата страна, както и лектори от чужбина

Успешно приключи първият курс по ендопротезиране на раменна става в България. Той се проведе в Аудиторния комплекс на Медицински университет-Пловдив и беше организиран от Българската ортопедична и травматологична асоциация. В него участваха 80 лекари от цялата страна, както и лектори от чужбина.

В рамките на курса беше наблюдавана операция на живо, която се излъчваше директно от операционната зала в Аудиторния комплекс на МУ – Пловдив. Връзката беше двупосочна и онлайн участниците имаха възможност да задават въпроси към операторите, а също така видяха пациента преди и непосредствено след операцията.

Лекция на тема „Периоперативна антибиотична профилактика при ендопротезиране на раменната става” беше изнесена от ректора на МУ-Пловдив и ръководител на катедра „Микробиология и имунология” проф. д-р Мариана Мурджева.

Здравната каса вече заплаща частично смяната на раменна става.

От 1 декември за тази дейност се заплаща по 1440 лева. Това съобщи Началникът на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив проф. д-р Владимир Ставрев. В рамките на курса той изнесе лекция на тема „Хемиартропластика при фрактури на проксималния хумерус”.

„Раменни стави се сменят от години в България. Но след като най-накрая Здравната каса и Правителството подпомагат тази дейност, в Управителния съвет на дружеството взехме решение да повдигнем нивото на колегите. За целта организираме първия за България курс по ендопротезиране на раменната става”, обясни още проф. Ставрев.

1 2

Подобни статии

Top