Опериха катаракта на 50-годишна жена напълно безплатно

Медиците решили да се погрижат за жената, която преди 12 години се разболява от мултиплена склероза, а преди 7 е оперирана от тумор в главата.

Екипът на очното отделение в  известна пловдивска болница оперира благотворително 50-годишна пациентка. Интервенцията бе извършена със съдействие на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите, посочи началникът д-р Димитриос Власиадис.

Медиците решили да се погрижат за жената, която преди 12 години се разболява от мултиплена склероза, а преди 7 е оперирана от тумор в главата.

Лекарите от 4 години проследяват развитието на катарактите на двете й очи и от около година констатират, че трудно се справя сама поради влошено зрение.

Операцията бе направена с един от най-добрите апарати за катарактална хирургия – „Центурион“, чието основно предимство е, че отстранява старческото перде максимално щадящо за окото. На пациентката са имплантирани високотехнологични лещи.

Това не е първият случай, при който екипът на отделението и хуманитарната организация подпомагат лечението на болни с катаракта. Неотдавна отново със съдействието на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите бяха оперирани трима пенсионери, които благодарение на интервенцията виждат отлично.

Катарактата или т.нар. старческо перде е сред основните причини за влошено зрение.

Свързва се с помътняване на естествената леща на окото, което от своя страна променя пречупването на светлината, а образите са неясни и замъглени. Може да бъде вродена или следствие от травма, но най-често тя се обяснява с нормалните процеси на стареене на организма.

1 2

Подобни статии

Top