Оперираха девойка, отстраниха й 4-килограмов тумор - DC news

Оперираха девойка, отстраниха й 4-килограмов тумор

Акушер-гинеколозите на УМБАЛ „Пловдив“ диагностицираха образуванието, екип на УМБАЛ „Св. Георги“ оперира момичето

Акушер-гинеколозите на УМБАЛ „Пловдив“ диагностицираха огромен тумор на 14-годишно момиче. За щастие образуванието, което е с тегло над 4 килограма и с размери 65/50 см, е доброкачествено. Девойката и родителите й търсят помощ в лечебното заведение, защото има силни болки в корема и чувства тежест. При прегледа медиците установяват, че коремът е толкова голям, че малката пациентка изглежда като в напреднала бременност. Направеният в болницата скенер установява, че в корема има много голям тумор на единия яйчник, който е избутал останалите органи встрани.

Пациентката е преведена за хирургична интервенция в Клиниката по Детска хирургия в УМБАЛ „Св. Георги“.

Изследванията там показват, че тийнейджърката има муцинозна киста на яйчника, която е предимно доброкачествен тумор. За него е известно в медицината, че може да достигне големи размери. Те са редки при момичетата преди пубертета, по време на бременност и след менопаузата, като прогнозният пик на разпространението на патологията е от 30 до 50 години. Единствените симптоми са болки в корема и увеличаване на неговия размер, както и кървене.

Според АГ-специалистите процесът при пациентката е с 3-4-годишна история. Те посочиха, че подобни случаи са сравнително редки, а съветът им към родителите е да следят оплакванията на децата си и да търсят лекарска помощ, ако забележат нарастване на корема.

В момента има значително завишение на хирургичните гинекологични интервенции в УМБАЛ „Пловдив“ след отмяната на заповедта на здравния министър да не се извършват планови операции във връзка с пандемията от COVID-19. Днес беше отстранена още една голяма също доброкачествена киста от яйчника на 64-годишна пациентка. Жената е приета с подуване и болки в корема. Изваденото образувание е с дължина 12 см.

Подобни статии

Top