Опита на Израел в управлението на водните ресурси обсъдиха Здравко Димитров и Н.Пр. Йорам Елрон

Здравко Димитров запозна  дипломата с дългогодишния проблем с водоснабдяването на града

Управлението на водните ресурси е една от областите, в която община Пловдив и посолството на Израел в България ще обменят опит и ще си сътрудничат в бъдеще. Това стана ясно на среща между кмета Здравко Димитров и посланик Йорам Елрон. Вече са инициирани разговори по темата и с представители от различни министерства. Намерението е висококвалифицирани експерти от Израел да обменят опит с български специалисти, най-вече за намаляване на загубите на питейна вода, също и за прилагане на технологии за подмяна на остарялата водна инфраструктура.

Здравко Димитров запозна  дипломата с дългогодишния проблем с водоснабдяването на града. „За мен е изключително важно да реша този въпрос за пловдивчани. Затова и проектът за каскада „Въча“ е един от приоритетите в моя мандат“, каза той и допълни, че смята да постави темата на дневен ред пред редовното правителство.

Кметът обясни, че проектът е включен в Плана за интегрирано развитие на общината (ПИРО), заедно с градската железница и Околовръстното шосе.  Очакванията му са и през новия програмен период да може да се разчита на европейско и държавно финансиране, необходимо за реализирането на проектите.

Негово превъзходителство сподели, че Пловдив е знаково място за еврейския народ,  който пази спомена за спасените от лагерите на смъртта български евреи.

По време на срещата, бяха припомнени и успешно реализираните съвместни проекти в областта на културата като и двете страни изразиха намерения за задълбочаване на връзките в тази посока.

По-рано днес областният управител Ангел Стоев също се срещна с израелския посланик.

По време на разговорите бяха обсъдени важни теми и аспекти от двустранните отношения между България и Израел, касаещи Пловдив и региона.

Н. Пр. Йорам Елрон изрази готовност да съдейства по предоставянето на експертиза, технологии и ноухау по отношение на пестене на водата – един от най-важните ресурси на планетата.

Ангел Стоев и посланикът изразиха надежда, след отминаване на корона  кризата, да се възстанови туризмът между двете страни. За миналата година туристите от Израел в България са били 50 000, за сравнение с 2019 година те са наброявали около 250 000 човека.

В края на посещението бяха разменени подаръци. Н. Пр. Йорам Елрон подари на областния управител вино и книги. От своя страна Ангел Стоев му връчи плакет на Областна администрация Пловдив.

Подобни статии

Top