Опитни следователи от Националната следствена служба разследват наводненията в Карловско - DC news

Опитни следователи от Националната следствена служба разследват наводненията в Карловско

Вътрешният министър Иван Демерджиев се ангажира до 10 дни административните проверки да имат резултат

Eкип от следователи, работили по делата за наводненията в Аспарухово, Камено и Мизия, разследват наводненията в Карловско. Това каза пред журналисти Петко Петков, следовател от Национална следствена служба, при проверка в горските масиви над най-тежко пострадалите от наводнението села в Карловско, предаде БТА. По думите му в разследването участва и доц. д-р Даниела Златунова, специалист по климатология, хидрология и география и преподавател в Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

Официално са поискани количествата на валежите от Националния институт по метеорология и хидрология, всичко това ще се наложи на въпросните дерета, навсякъде ще направим допълнителни огледи, за да се види височината на водния стълб, да се установи дали той е препятстван или не от непочистените дерета, коментира Петков. Според него на този етап нищо не може да се елиминира като причина за наводненията. Количеството на валежите е голямо, на част от местата, където това се е случило, като в Аспарухово, също е имало стръмни склонове с горски фонд, където е имало незаконна сеч, допълни следователят.

Крайната спирка на експертите днес е мястото, от което смятаме, че е започнало всичко – сечище като своеобразно дере, без да уточнявам дали е от горския фонд или не, коментира заместник-апелативният прокурор на Пловдив Румен Попов. Там, по показания на свидетели, е била струпана огромна трупна маса, която е направила своеобразен бент. Той се е пропукал и е предизвикал първата вълна, посочи Попов.

Данните за незаконна сеч дойдоха от жителите на пострадалите населени места, коментира министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. По думите му проверките целят да се установи дали изсечените количества отговарят на разрешените. В зависимост от това дали се натъкнем на данни за извършено престъпление или нарушение, ще се предприемат наказателно-правни мерки или мерки от административно-правен характер, уточни министърът.

Демерджиев се ангажира до 10 дни административните проверки да имат резултат. Нашата задача е да констатираме всички пропуски в човешките дейности, извършени на терен, които са способствали или са могли да способстват за бедствието и да елиминираме причините и възможността такива пропуски да се повтарят в бъдеще, обясни той.

На втори септември, след пороен дъжд от 200 литра на квадратен метър, продължил осем часа, бяха наводнени населени места в общините Карлово, Марица и Калояново. Те бяха залети от придошлите реки Татлъдере, Слатинска, Богданска и Стряма. Най-тежко пострадаха карловските села Каравелово, Богдан и Слатина, където е обявено бедствено положение. Засегнати са общо около 200 къщи, разрушена е инфраструктура, мостове. Армията, полицията и стотици доброволци се включват в разчистването на селата.

Подобни статии

Top