Оправдаха Прокопиев, Дянков и Трайков за щетите от продажбата на EVN

Решението на съда идва след голям медиен натиск

Специализираният наказателен съд оправда бившите министри Симеон Дянков, Трайчо Трайков и бизнесмена Иво Прокопиев на първа инстанция по делото EVN.

Решението идва след голям медиен натиск. Докато съдът четеше присъдите на обвиняемите, в залата присъстваха представители на „Репортери без граници“ и Reuters. В някои от изданията на Иво Прокопиев пък, още преди четенето на присъдите се появиха подгряващи заглавия в защита на издателя им.

Процесът срещу бизнесмена и бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков е за приватизацията на 33% в електроразпределителното дружество на занижени цени. Според обвинението, Прокопиев е подбудил Симеон Дянков да извърши престъпление по служба, а Трайков е подсъдим за безстопанственост. Прокуратурата изчисли, че щетите за хазната от действията на Прокопиев и Дянков са над 20 милиона лева и настоява за между 3 и 10 години затвор.

Според съда обаче това, в което ги обвиняват, не е престъпление.

Оправдателни присъди бяха постановени и за тримата служители на Прокопиев от „Булброкърс“.

Главният прокурор: Загубихме малка битка, но ще спечелим войната

По-късно днес главният прокурор Иван Гешев коментира оправдателните присъди за Иво Прокопиев и двамата министри от кабинета Борисов 1, които са заемали постовете си начело на финансите и икономиката по негово предложение.

Главният прокурор подчерта, че няма намерение да се отказва от разследването на олигарсите в държавата, забогатели по незаконен начин. Гешев напомни крилатата фраза за загубената битка, но спечелената война.

„Уважение към решението на съда. Респект към колегите прокурори. Загубихме малка битка, но сме твърдо решени да спечелим войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси. В името на справедливостта за ограбените българи, които заслужават по-добър живот“, написа той.

Източник: DarikNews
Снимки: БГНЕС

Подобни статии

Top