Оправдаха Шивиков по всички обвинения (СНИМКИ)

Присъдата обаче не е окончателна

Бившият командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово о.з. бригаден генерал Димитър Шивиков бе признат за невинен по всички 13 обвинения по делото за длъжностно присвояване срещу него в пловдивския военен съд. Съдът отмени и паричната му гаранция от  5000 лева, а разходите по делото около 4300 лева остават за сметка на държавата.

Генералът от запаса, когото в продължение на три години разкарват по съдилищата по различни обвинения, бе оправдан и за гражданския иск за 43 000 лв материални и 20 000 лева морални щети, заведен от държавата срещу него.

„Служил съм достойно на родината си, няма от какво да се притеснявам“, отговори преди прочитане на присъдата генералът на въпрос на журналисти. А след като бе оправдан коментира, че причината да мине през всички съдебни саги е защото е бил неудобен на някого. И намекна, че първото обвинение срещу него е било повдигнато 2 седмици, след като той бе номиниран за представител на България в щаба на НАТО. След това допълни, че всичко идва от „върховете на военната пирамида“.

Припомняме, че срещу Шивиков бяха повдигнати 13 обвинения,

а обвинителният акт беше 130 страници. Събрани бяха 51 тома с доказателства, 82 войници, офицери и кметове бяха призовани като свидетели. На едно от заседанията по делото се разбра, че по друго от делата срещу него съществуват скандални СРС-та, които може би доказват, че цялата акция по адрес на генерала е постановка.

СРС доказват, че са „сготвили“ Шивиков? (СНИМКИ)

Припомняме, че делото срещу Шивиков започна през февруари 2016 година и според разследването в 11 случая генералът е предоставил безплатно техника, високопроходими автомобили и войнишки труд на кметове за различни мероприятия. Законът е изисквал той да сключи с управниците на населените места проектодоговор за услугите срещу заплащане, който да бъде одобрен от командването на Сухопътни войски. Това обаче не се е случвало. В резултат са нанесени щети за 43 729 лв. на армията.

На 18 май 2014 г. Шивиков разпоредил на свои подчинени да осигурят озвучаването на мотокроса, който се провел на пистата в с. Васил Левски, а на 29 и 30 април същата година изпратил военни да посрещат официални гости в Клисура. Униформени са взели участие и в строителни дейности в ловния парк на Карлово. Заради това по време на процеса ще бъде разпитан и кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Ген. Шивиков е обвинен и за използване на петима редници от карловската бригада за ремонт на личното му жилище в София. Те му правели замазки, боядисвали, монтирали мебели. Военна полиция ги заварила на място в апартамента след анонимен сигнал.

Част от абсурдните обвинения са за 13 кг замразена пъстърва, 11 кокошки, 6 петела и 18 патки, отглеждани неправомерно за лични нужди в танкодрума край Иганово, става ясно още от обвинителния акт.

Шивиков беше оправдан и по Афганистанското дело,

по което беше обвинен в  присвояване на имущество на стойност 10 225 лева в качеството си на национален командир на 18 контингент от въоръжените сили на Република България при операцията в Афганистан. По това дело той също бе оправдан.

Ген. Шивиков – невинен по „Афганистанското дело“

Присъдата не е окончателна, тя може да бъде протестирана от прокуратурата в 15-дневен срок пред Военноапелативния съд в София.

Подобни статии

Един коментар

  1. Тончо написа:

    А сега престъпниците от прокуратурата да платят разноските по делата и обезщетенията на човека,но от собствения си джоб!!!

Top