Оправдаха собствениците на съборения тютюнев склад, не бил признат за културна ценност (ВИДЕО)

Прокуратурата вероятно ще протестира оправдателната присъда

Собствениците на съборения тютюнев склад на ул. „Одрин“ 8  – 46-годишният сърбин Александър Милодраг Николич и 37-годишният Георги Бранеков са невинни. Това постанови съдия Розалия Шейтанова от пловдивския окръжен съд, след продължилата две години и половина сага около срутването на склада.

Сградата на „Ориент Табако“, която освен, че е част от групов паметник на културата, би трябвало да е и единичен такъв. Оказа се обаче, че тя няма подобен статут заради грешка, допусната от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН).

Грешката била допусната през годините преди събарянето на склада,

а впоследствие ръководството на института, в лицето на Даниела Джуркова, се опитало да я поправи тихомълком. От Министерство на културата обаче и досега няма акт, с който складът да бъде обявен за културна ценност. На практика той бил само деклариран като такъв от НИНКН с фиш, който не е минал през експертен съвет, а бил издаден „оперативно“, посочи на вчерашното заседание бившият служител в института Иван Колев.

Делото за съборения тютюнев склад на „Одрин“ 8 към края си

Вчера прокурорът по делото Дилян Пинчев настоя собствениците на склада да получат условни присъди. Днес обаче защитничката им Розалина Апостолова заяви, че цитирам: „Грешки има всякакви – извинителни, неизвинителни, случайни, нарочни и т.н. Нас ни интересуват тези, които водят до наказателна отговорност на другиго, както е в случая“. И добави, че на делото се е доказало, че складът не е културна ценност, а в този случай, дори да е дворецът Версай, пак няма да има достатъчно доказателства за това.

Припомняме, че сърбинът Александър Николич и съдружникът му Георги Бранеков, бяха обвинени в умишленото разрушаване на сградата, която е културна ценност и е собственост на  фирмата им „Одрин 8“ ЕООД. Складът „Ориент Табако“ беше срутен тихомълком през почивните дни около Националния празник на България  3 март през 2016 година.

1 2

Подобни статии

Top