Оправдателна присъда за професора от УХТ поиска защитата му в Апелативния съд

Делото бе обявено за решаване

Оправдателни присъди за професора по електротехника Николай Банков от Университета по хранителни технологии и другия подсъдим по делото за поискан подкуп от студенти Димитър Димитров, поискаха адвокатите и на двамата днес от Апелативния съд. Ако съдът не оправдае двамата подсъдими, защитниците им настояха или делото да се върне в Окръжния съд за ново разглеждане от друг съдебен състав, или пък за по-леко наказание. Прокурорът от Апелативна прокуратура, който се яви по делото пък, настоя първоначално наложените присъди на двамата от Окръжни съд да бъдат потвърдени.

Днес в Апелативния съд бяха пледоариите по делото, образувано по жалба на двамата подсъдими срещу условните им присъди на втора инстанция.

Припомняме, че Пловдивският окръжен съд постанови две години условно с три години изпитателен срок за проф. Банков за поискан подкуп в размер на 600 лв. от студенти. Съдът наложи и глоба от 3000 лв. на преподавателя от катедра „Електротехника и електроника“ и го лиши от право да заема държавна или обществена преподавателска длъжност за срок от три години, считано от влизане на присъдата в сила.

Условна присъда и глоба за проф. Банков от УХТ заради поискан подкуп

Осъден бе и помагачът му Димитър Димитров, който умишлено е улеснил извършването на престъплението чрез съвети, разяснения, отстраняване на спънки и набавяне на средства, за да може професорът да получи по 300 лв. от двама студенти, за да си вземат изпита. 1 година и половина с тригодишен изпитателен срок е наказанието за помагача, който ще трябва да плати и 2000 лв. глоба.

И проф. Банков, и Димитър Димитров бяха оневинени по обвинението, че преподавателят е насрочил изпит на студентите извън редовната сесия в УХТ.

Пред апелативните магистрати днес проф. Банков посочи, че за изминалите две години, в които продължава делото, той ебил отстранен от работа и са му нанесени щети на кариерното развитие. Той настоя да бъде оправдан.

Димитър Димитров пък поиска да го оправдаят или да му наложат по-леко наказание, като например пробация.

В крайна сметка съдът обяви делото за решаване в законоустановения срок.

Top