Организират движението в Асеновград по нов начин, ето промените

Готов е проектът на Генералния план за организация на движението в Асеновград

Той ще бъде подложен на обществено обсъждане.

Изготвен е проект на Генералния план за организация на движението на община Асеновград. Той да бъде представен и пред обществеността, като градската управа ще очаква мнения, становища и препоръки от граждани, които искат да вземат отношение. Ако предложенията са подходящи, те ще бъдат отразени в проекта. Във връзка с информираността на гражданите и политиката на прозрачно управление, всяка една негова част ще бъде разлепена на достъпно място в общината, ще бъде публикувана на интернет сайта, както и ще бъде подложена на обществено обсъждане.

Преди това обаче Генералният план ще бъде разгледан и обсъден от Комисията по безопасност на движението и от Експертен съвет по устройство на територията“, съобщи инженер Стоян Димитров – заместник-кмет на Асеновград.

Той посочи и кои са най-основните точки, които се предвиждат, като промени:

1.     Изграждане на предпазна ограда на улица „Васил Левски“ – в оста на пътя – в частта от автогарата до кръговото кръстовище при булевард „България“, като ще бъде поставена и светофарна уредба за пешеходци на пешеходната пътека до магазин „Билла“. Идеята е да се преустанови хаотичното пресичане на пешеходци, което създава опасност за самите тях, и концентрирането им само в позволените за целта места.

2.     Отваряне на трето платно при слизане от моста при Общинския пазар – в десен завой за безпрепятствено преминаване на превозни средства. Там ще бъде създадена и реорганизация на кръстовището, като по двете пътни ленти движението ще е следното: едната ще е за движение направо, а другата – за направо и наляво, като се промени и циклограмата на светофарната уредба.

3.     Предвижда се поставяне на пешеходен светофар на кръстовището между улиците „Цар Иван Асен II“ и „Капитан Андреев“. Целта е безопасност на пресичащите и концентрирането им в точно определен времеви диапазон. Хаотичното и почти непрекъснато преминаване на пешеходци през пътното платно в пиковия час създава проблем за движението на превозни средства и намалява пропускателната способност на трасето. Същевременно се отваря възможност за автомобилите, слизащи по улица „Капитан Андреев“, да се включат в движението по „Цар Иван Асен II“.

4.     Предвидено е да бъде изграден обходен маршрут от околовръстното шосе на Асеновград до Моминския път и изтегляне на тежкотоварните автомобили от града, в резултат на което ще бъде разтоварен трафикът при светофара на кръстовището между улиците „Цар Иван Асен II“ и „Княз Борис I“ (квартал „Зъбчето“).

5.     Планира се възможност за отваряне на движението на превозни средства в двете посоки на улица „Съединение“, с цел допускане на трафика в посока Смолян, тъй като преминаването там към момента е еднопосочно.

6.     На този етап се провежда обследване на кръговото кръстовище, което свързва околовръстното шосе с булевард „България“. Идеята е да бъде открит вариант за удължаване на улица „Книжна фабрика“, с цел пътуващите към „Запад“ да влизат и излизат от квартала направо от там, вместо това да се случва през близкия светофар.

7.     Реорганизация на движението при кръстовището между улица „Александър Стамболийски“ и Околовръстно шосе на Асеновград.

Чрез новия Генерален план за организация на движението в Асеновград се предвиждат и много други промени. Скоро гражданите ще имат възможността да се запознаят и да отправят предложения по него. Последният Генерален план за организация на движението в Асеновград е от преди 9 години – изготвен по време на предишния мандат на кмета доктор Христо Грудев.

Един коментар

  1. Анонимен написа:

    А имаме ли органи на КАТ в Асеновград и ако има защо не забранят преминаването на каруци в града .Или им е наредено да не ги закачат.

Top