Оркестрите на ВВС на САЩ в Европа и на България с общ концерт на Античния театър в Пловдив - DC news

Оркестрите на ВВС на САЩ в Европа и на България с общ концерт на Античния театър в Пловдив

Концертът ще е под надслов „Обединени чрез музиката“

Оркестърът на Военновъздушните сили на САЩ в Европа, съвместно с Представителния духов оркестър на Военновъздушните сили на Република България ще изнесат концерт „Обединени чрез музиката“ на 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия на Античния театър в Пловдив. Началото е в 18.00 часа, входът е СВОБОДЕН. При лошо време, събитието ще се случи в Дом на културата „Борис Христов“. Освен в града под тепетата, двата представителни оркестъра ще зарадват с виртуозните си изпълнения жителите и гостите на Варна, Бургас и Стара Загора.

Организатор е Посолството на САЩ. В Пловдив концертът се осъществява с любезното домакинство на ОИ „Старинен Пловдив“ и подкрепата на община Пловдив.

Концертният бенд на USAFE носи звука на Америка в най-добрите световни концертни зали и амфитеатри на открито, радвайки публиката с разнообразното стилистично наследство на американската концертна музика. Техните шоута включват грандиозна смесица от музикални стилове, включително като спиращите дъха симфонични произведения на Арън Копланд, вълнуващите холивудски саундтраци на Джон Уилямс, патриотичните маршове на Джон Филип Соуза и вечните мелодии на Бродуей на Rodgers & Hammerstein. Като американски музикални посланици, концертната група на USAFE докосва сърцата по целия свят чрез международния език на музиката, насърчавайки културните връзки и насърчавайки американското партньорство по целия свят.

Представителният духов оркестър на ВВС на Република България е формиран през 2000 г. със заповед на Командира на корпус тактическа авиация с постоянна дислокация в Пловдив. От 2012г. е част от състава на 3-та авиационна база Граф Игнатиево. Оркестърът участва в церемонии по посрещане на държавни и военни делегации, ритуали, провеждащи се в чест на национални и официални празници, учения и тренировки.

Важен акцент от дейността на оркестъра са концертните изяви в цялата страна. Богатият на музикални жанрове репертоар печели публиката като съчетава традиции и съвременност.

Представителният духов оркестър на ВВС е оркестърът с най-младите оркестранти в Българската армия. Негов диригент е капитан Михаил Младенов. Награждаван е с множество дипломи от международни фестивали и грамоти за постигнати високи успехи в служебната дейност.

Входът е свободен.

Подобни статии

Top