Ортопеди от УМБАЛ "Св. Георги" за първи път у нас поставиха реверсивна раменна ендопротеза - DC news

Ортопеди от УМБАЛ „Св. Георги“ за първи път у нас поставиха реверсивна раменна ендопротеза

Операцията бе извършена след премахване на 1,5 кг тумор от рамото на пациент

За първи път в България екип от Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Свети Георги“ Пловдив постави реверсивна раменна ендопротеза на пациент след успешно отстраняване на тумор с тегло 1,5 кг. Операцията бе извършена под ръководството на началника на клиниката проф. д-р Владимир Ставрев в присъствието на консултанта проф. д-р Любен Стоков от специализиран център в Горна Баня и съдовия хирург д-р Евгени Иванов от УМБАЛ „Свети Георги“.

„Досега в България се поставяха анатомични туморни протези, които ограничаваха движението в раменната става. Сред предимствата на поставената преди дни модерна реверсивна раменна ендопротеза са свеждане до минимум на следоперативните усложнения и запазване на двигателната функция“, обясни проф. д-р Владимир Ставрев.

Подробности за извършената операция той ще представи на брифинг днес, 20 август 2021 г., от 11:30 часа в рапортната зала на Клиниката по ортопедия и травматология, която се намира в База 2 на УМБАЛ „Свети Георги“, Хирургически блок на бул. „Пещерско шосе“ 66, ет. 5.

Подобни статии

Top