Осъдиха ало измамници, прилъгали баба да хвърли 3 бона от балкона

Осъдиха ало измамници, прилъгали 80-годишна баба от Хисаря

да им хвърли всичките си пари от балкона на къщата си, съобщиха от Районната прокуратура в Пловдив. 23-годишният Александър Иванов от София, 29-годишният Митко Борисов от Левски, Кирил Атанасов  – на 26 години от Градище и Господин Паскалев – на 28 години от Павликени,  получиха различни присъди за извършената измама, заради която старицата се разделила с всичките си спестявания, в размер на 3100 лева.

Измамниците сключиха споразумение

с пловдивската районна прокуратура, което бе одобрено от съда, за размера на наказанието си. Година и пет месеца ще лежи в затвора Кирил, година и два месеца ще бъдат зад решетките Александър и Митко. Единствено Господин получи условна едногодишна присъда с изпитателен срок от четири години.

Измамниците действали като мними полицаи

На 10 април тази година, Кирил и Господин, които се познавали отпреди,  отпътували за Румъния, като помолили свой познат да ги закара с автомобила си и му платили за горивото 100 лева. Те стигнали до Букурещ, откъдето купили предплатени карти на румънски мобилен оператор. Настанили се в мотел в покрайнините на града. Кирил се обадил на Митко и му казал, че смятат да извършат телефонна измама на територията на Пловдивска област. Митко поел ангажимент да осигури човек, който да вземе парите и се свързал с Александър.

Мнимите ченгета дори заплашили бабата

На 11 април сутринта, Александър отишъл в Хисаря. Същия ден Господин и Кирил се обадили по телефона на 81-годишна жена от курортния град. Единият от тях се представил за полицейски служител и казал, че извършва разследване за телефонни измами. Той обяснил, че в града имало група от полицаи, които търсели измамниците, а те щели да звънят на нейния номер. Двамата поискали да им бъдат предадени 2 000 лева и други нейни спестявания, които жената трябвало да опише по серийни номера, след което щели да ú бъдат върнати. Така щяла да „съдейства“ на полицията за задържането на „измамниците“. Заплашили жената, че ако не даде парите, измамниците щели да я нарежат на парчета.

Бабата метнала от балкона 3 100 лв.

Пенсионерката изпълнила указанията им, като поставила в найлонов плик от хляб общо 3 100 лева. Тя  хвърлила парите през терасата на къщата си, откъдето ги взел Александър.  Измамниците предупредили по телефона жената да не стои на прозореца на дома си, защото можело да се стигне до стрелба и да има пострадали. При напускането на  Хисаря обаче, Александър бил спрян от служители на МВР, тъй като бил подаден сигнал в полицейското управление.

При проведените през следващите дни процесуални-следствени действия и оперативно- издирвателни мероприятия били установени и задържани и останалите участници в измамата. Парите били възстановени на възрастната жена.

Определението на Районния съд в Пловдив не подлежи на обжалване и протест.

Александър, Митко и Кирил са стари познайници на полицията и са били осъждани преди за престъпления от общ характер.

Подобни статии

Top