Осъдиха българка в Италия за трафик на мигранти - DC news

Осъдиха българка в Италия за трафик на мигранти

Жената вкарала в Италия двама афганистанци

Пловдивският апелативен съд отхвърли като неоснователна жалбата на пловдивчанката Цветелина Кючукова за намаляване на наказанието й и отлагане на изпълнението му. Тя е осъдена от италиански съд  на 3 години и 4 месеца  лишаване от свобода и глоба в размер на 20 000 евро, както и забрана да заема обществена служба за период от пет години.

Кючукова  е призната за виновна, за това, че на 25.03.2013 г. в гр. Бриндизи, в качеството си на водач на моторно превозно средство марка „Рено“, идващо от Гърция, е осигурила влизане в Италия на двама афганистанци. Те били укрити във вътрешността на двойно дъно, направено в багажника на  автомобила, в нарушение на регламента за имиграцията, което се квалифицира като престъпление, както в Италия така и в България.

Въз основа на Европейска заповед за арест /ЕЗА/ във връзка с изпълнението на италианската присъда,  Кючукова е била задържана под стража на 02.08.2021 г. на летището в София. Тогава съдът е отказал изпълнение на Европейската заповед, като при проведено изслушване, Цветелина Кючукова е поискала да изтърпи наказанието в България и съдът е приел да се приведе в изпълнение наказанието лишаване от свобода у нас.

Претенцията на защитата за намаляване и отлагане изтърпяването на наказанието, не беше уважена от съда, от една страна, поради липсата на такова предвидено в приетата за изпълнение присъда, от друга страна – поради ограничението на българския закон, който дава възможност за отлагане изтърпяването на наложено наказание лишаване от свобода за наложено наказание до 3 години, а наложеното с приетата за изпълнение италианска присъда надвишава този срок с 4 месеца.

Решението на Пловдивския апелативен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Подобни статии

Top