Осъдиха двама, нарушили карантината в Карловско

Освен условните присъди, те бяха глобени и с по 10 бона

Двама мъже получиха днес условни присъди от Районния съд в Карлово за нарушена карантина, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в Пловдив. Те бяха глобени и с по 10 000 лв.

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Карлово е осъден 30-годишният К.З. за това, че на 13.04.2020 г., в гр. Карлово обл. Пловдив, по време на извънредно положение, нарушил мярка – предписание за поставяне под карантина на Държавен здравен инспектор при Столична регионална здравна инспекция, с която е бил поставен под карантина за срок от 14 дни, считано от 05.04.2020 г., като напуснал мястото за настаняване, на което е посочил, че ще пребивава за посочения в предписанието срок – на адрес в в  гр. Карлово, и пътувал до друго населено място – престъпление по чл.355, ал.2, във вр. с ал.1 от Наказателния кодекс.

По споразумение на прокуратурата и защитата на обвиняемия, одобрено от Районен съд – Карлово, на К.З. е наложено наказание от 8 месеца „лишаване от свобода“ условно с 3 години изпитателен срок и глоба от 10 000 лева.

По делото е установено, че на 5 април 2020 г., К.З. се прибрал от чужбина през Летище София. На 13 април 2020 г., полицейски служители извършили проверка на адреса в гр. Карлово, на който той посочил, че ще изпълнява задължителната карантина, но не го открили. Те се свързали с К.З. по телефона, който им съобщил, че пътува с лек автомобил и се намира близо до  карловското село Черноземен. Той изпълнил разпореждането на полицаите да се върне в жилището си.

По второто досъдебно производство е осъден 29-годишният С. С. за това, че на 13.04.2020 г., в с. Ведраре, по време на извънредно положение е нарушил мярка – предписание за поставяне под карантина на Държавен здравен инспектор при Столична регионална здравна инспекция, с което е бил поставен под карантина  за срок от 14 дни, считано от 08.04.2020 г., като напуснал дома си  в с. Ведраре и пребивавал на обществено място  – престъпление по чл. 355, ал. 2, във вр. с ал.1 от Наказателния кодекс.

По споразумение на прокуратурата и защитата на обвиняемия, одобрено от Районен съд – Карлово, на С.С., е наложено наказание от 6 месеца „лишаване от свобода“ условно с изпитателен срок от три години и глоба в размер на 10 000 лева.

Определенията на Районен съд – Карлово са окончателни.

Подобни статии

Top