Осъдиха служител на ДАНС за подкуп, поискал от карловец общо 2500 лв. - DC news

Осъдиха служител на ДАНС за подкуп, поискал от карловец общо 2500 лв.

1 година условно е присъдата на бившия служител на реда

1 година условно с три години изпитателен срок е присъдата, която постанови Пловдивският окръжен съд по съкратената процедура за бившия служител на ДАНС Борислав Христов заради поискан и приет подкуп от карловски фермер. Христов призна изцяло фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт. Размерът на наложеното му наказание е редуциран с 1/3, съобщиха от Съдебната палата.

На 9 септември 2021 година в карловското село Ведраре Христов си поискал подкуп от фермера Ненко Трифонов в размер на 1500 лева и Трифонов му дал парите. По това време служителят на ТД „Национална сигурност“ в Пловдив работел по оперативно дело за злоупотреби с евросубсидии. Той предупредил животновъда, че има нарушения и ще го предаде на Спецпрокуратурата. Казал му, че това е вноска и ще има още няколко, стана ясно в съдебната зала.

На 20 октомври миналата година обаче Христов поискал още 1000 лв. Животновъдът се оплакал в полицията, откъдето белязали банкнотите и му ги дали.

Христов и фермерът се срещнали в Пловдив на 11 ноември, където Трифонов му дал 750 лв. от белязаните банкноти. Толкова бил притеснен, че не успял да извади от джоба си всчиките пари. Борислав Христов бил арестуван и у него били намерени белязаните банкноти.

Със същата присъда подсъдимият Б. Х. бе осъден на глоба в размер на 2000 лева и съдът го лиши от право да заема държавна длъжност в сферата на националната сигурност за срок от 1 година.

„Загубих целия си авторитет, а съм работил в ДАНС 15 години по противодействие на руските специални служби, съсипах здравето си. Бях затруднен финансово, затова така стана, много съжалявам, но не мога да върна времето назад“, каза той и поиска условна присъда, предава 24plovdiv.bg.

Адвокатът му Чоно Христозов също настоя за условно наказание, защото като служител на ДАНС Христов бил нападнат от другите задържани, докато бил в ареста.

Христов бе осъден да плати и глоба в размер на 2000 лева, а съдът го лиши от право да заема държавна длъжност в сферата на националната сигурност за срок от 1 година.

Присъдата не е окончателна и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив в 15-дневен срок.

Подобни статии

Top