Осъдиха условно данъчна служителка, хваната с подкуп в Пловдив

Жената взела 2000 лв., за да упражни влияние по отношение на данъчна проверка спрямо пловдивски бизнесмен

2 години условно с 4 години изпитателен срок даде Окръжен съд – Пловдив на данъчна шефка, която си получи подкуп от 2000 лв. от собственик на пловдивска фирма.  Съдът потвърди и мярката за неотклонение “парична гаранция“ в размер на 3 000 лева на Ренета Иванова.

Припомняме, че по време наразпоредителното заседание Иванова призна фактите в обвинителния акт и делото протече по реда на съкратеното съдебно следствие. Затова наказанието й беше определено на 3 години лишаване от свобода условно, но след редукцията с 1/3, подсъдимата получи 2-годишна условна присъда с 4 години изпитателен срок.

Пловдивската данъчна, поискала 4000 лева подкуп, застана пред съда (СНИМКИ+ВИДЕО)

Ренета Иванова била началник отдел „Обработка на плащанията и задълженията“ в дирекция „Обслужване“ при ТД на НАП – гр. Пловдив. На 18 февруари 2020 г. в  Пловдив тя си поискала подкуп от 4000 лева от Д. Н., собственик и управител на пловдивско ЕООД. На 24 февруари 2020 г. Иванова получила от него 2000 лева, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностни лица при ТД на НАП, по отношение на извършваната от тях проверка за анализ на данни в електронен формат на дружеството, със собственик и управител Д. Н., а именно – проверката да  приключи без констатации за нарушения, или да бъде намален размерът на дължимите суми – неплатен и недължимо приспаднат данък, ако са констатирани нарушения.

Впоследствие жената беше временно отстранена от длъжност. Днес тя бешепризната за виновна по повдигнато й обвинение.

Присъдата не е окончателна. Тя подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в 15-дневен срок.

Подобни статии

Top