Осъдиха условно ромка от Белозем, не дала антибиотик на бебето си и то починало

Едномесечният Генчо е второто починало дете на  ромската фамилия

„Мария, колкото и деца да родиш, стига си ги кръщавала на Генчо!“. С тези думи пловдивска съдийка се обърна към млада ромка от Белозем в съда, след като я осъди на година и четири месеца условно с две години изпитателен срок  за това, че не дала антибиотик и сироп за кашлица на едномесечното си бебе и то починало.

Бебето на ромското семейство от Белозем умряло на 9 февруари 2018 г. от тежка бронхопневмония и оток на белите дробове. Полицията обаче започнала да разследва случая, след като се оказало, че едномесечният Генчо е имал предписано лечение от личната си лекарка д-р Донка Николова. Лекарката била предписала на детенцето сироп за кашлица, антибиотик и капки за нос. 21-годишната Мария Минкова обаче заяви пред съда днес, че нямала пари, за да купи лекарствата на бебето си, тъй като и тя, и мъжът й били безработни, а Генчо бил третото дете в семейството им.

Мария родила първото си дете преди шест години, когато била 15-годишна. То също се казвало Генчо. Две години по-късно обаче, малкият Генчо отишъл да играе зад къщата и паднал в дупката на тоалетната, която била в задния двор. Момченцето се удавило. След смъртта му Мария родила още две момченца – Ангел и Илия. Третото си бебе отново кръстила Генчо – на загиналото дете. Но и него го споходила подобна участ. Едномесечното бебе настинало, а настинката преминала в тежка пневмония. След като не получило и адекватно лечение, то починало от белодробния оток и дихателна недостатъчност.

„Той беше болен, кашляше доста и имаше пневмония“, разказа пред съда майката.  Днес тя призна изцяло вината си, а адвокатът й – Чоно Христозов, настоя за съкратен съдебен процес. Така присъдата на Мария бе намалена с една трета. 

1 2

Подобни статии

Top