Още 28 труса след първия в Пловдив и Асеновград

Нови 28 труса са регистрирани в Пловдивско след най-силния,

който разтресе Асеновград и Пловдив тази нощ. Това съобщиха от Сеизмологичния институт при БАН. Последното бе преди минути с магнитуд около 2,5 по Рихтер. Епицентърът бе в Крумово.

Силно земетресение разлюля Пловдив и Асеновград

Това са вторични трусове, поясниха от института и подчертаха, че всички са били с магнитуд около и под 3 по Рихтер. Според специалистите става дума за микроземетресения, магнитудът на част от които дори не може да бъде изчислен. Само 3-4 са били усетени от хората.

Проф. Емил Ботев от Геофизичния институт на БАН обясни пред bTV, че това е един от най-сеизмично активните райони на нашата страна с подобни земетресения на около 10 години. „Това е добрата новина, защото така се разтоварват напреженията“, коментира той, като припомни, че през 1928 г. е имало трус от 7 по Рихтер.

Според сеизмолозите в България земетресенията са причинени от т.нар. „екстензия“ в южна посока. И обясниха, че земната кора се придвижва към Гърция с 20-на сантиметра на година.

„Възможно е да има и други земетресения, които да бъдат усетени от хората, но ситуацията се успокоява и върви към затихване“, коментираха специалистите.

Засега няма данни за пострадали и материални щети.

Междувременно  трус от 5 по Рихтер е бил усетен в района на Йонийско море на 300 километра от Атина 3 минути след този в България, сочат данните на Европейския сеизмологичен център.

Подобни статии

Top