Още 3 дни заявки за Национална награда „Христо Г. Данов“

Срокът за подаване на заявки е до 2 юли – четвъртък

Остават 3 дни до крайния срок за подаване на заявки в конкурса за ежегодната награда „Христо Г. Данов“, припомнят от отдел „Култура“ на Община Пловдив.

Националната награда е учредена през 1999 година от Министерството на културата, Национален център за книгата и Община Пловдив във връзка с провеждането на „Европейски месец на културата“. Оттогава тя се присъжда ежегодно по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, за принос в националната книжовна култура през предходната календарна година, в рамките на фестивала „Пловдив чете“. Тази година заради пандемията от Ковид-19 от Община Пловдив е взето решение фестивалът и церемонията по връчване на наградите „Христо Г. Данов“ да се проведат в периода 28 септември – 4 октомври.

Наградите се определят на конкурсен принцип, а отличията се връчват на тържествена церемония в Пловдив. Министърът на културата връчва една Голяма награда за цялостен принос в националната книжовна култура. Жури определя и осем награди в следните категории – българско издателство; автор на българска художествена литература; преводач на художествена литература; автор в областта на хуманитаристиката; автор на издание за деца; художник или дизайн и оформление на книга; представяне на българската книга – медия/ организация/ литературен сайт, книгоразпространение, електронно издаване и нови технологии и библиотечно дело – библиотека, библиотекар.

Допълнителна информация може да се получи от Отдел „Регионални дейности“  на Министерството на културата.

Подобни статии

Top