Още двама с присъди в Пловдив заради нарушаване на карантината

Едно от делата беше отложено за четвъртък

Още трима души застанаха пред съда днес за нарушаване на задължителната карантина, след споразумения с Районната прокуратура в Пловдив. Това съобщиха от пресслужбата на Окръжния съд под тепетата. Общо четири бързи производства бяха разгледани днес  за нарушаване на  противоепидемиологични мерки, въведени на територията  на република България със  заповед от 17 март 2020 г.,  свързана с разпространението на COVID-19.

Две от производствата завършиха с присъди, а третото бе отложено, уточниха от съда.

42-годишната А. Я. от село Труд получи 6-месечна условна присъда с тригодишен изпитателен срок и глоба от 10 000 лв. Тя се върнала от Германия на 16 март. Здравните власти й предписали задължителна 14-дневна карантина. На 28 март, два дни преди да изтече карантината, жената била потърсена от полицейски служители, които не я открили в дома й.  Те се свързали с нея по мобилния телефон. Нарушителката им обяснила, че в момента е при нейна приятелка и ще се прибере след малко. След като се върнала обаче, тя казала, че била до църквата, близо до дома й. Униформените отговорили, че са минали покрай храма, който бил затворен и пред него нямало хора. Те я предупредили да не нарушава карантината и тя се прибрала вкъщи, а случаят бил предаден на прокуратурата.

Прокуратурата предаде на съд двама, нарушили карантината

29-годишна жена пък е била установена от полицаите да разговаря със свои познати на улица в Пловдив.  В.Б. е с наложена пробация за срок от 6 месеца. Тя ще трябва да се подписва пред пробационен служител и да се среща с него два пъти седмично. Освен това ще плати и 5000 лева глоба.

Присъдите на двете жени влизат в сила веднага.

По-рано днес беше осъден още един мъж, който се върнал от Германия с приятелката си, но не бил открит в дома си от полицаите при извършена от тях проверка. Като се върнал, обяснил, че е отишъл до магазина за лекарства. Мъжът получи тримесечна условна присъда и 10 000 лв. глоба.

3 месеца условно и 10 бона за пловдивчанина под карантина, оправдал се с пазаруване

Четвъртото дело днес бе отложено за 16 април 2020 г. за разпит на допълнителни свидетели. То е срещу 57-годишен тираджия, който нарушил карантината на 31 март. Той се прибрал от Германия и въпреки разпореждането на РЗИ-Видин да си стои 14 дни вкъщи в Пловдив, излязъл от дома си.

Подобни статии

Top