Още милион за градски транспорт, рейсовете ще се движат до по-късно

С 15% ще се увеличат

курсовете на автобусите на градския транспорт в Пловдив, обяви днес кметът Иван Тотев.

Това ще стане възможно след като в бюджета бъдат заделени още 1 милион лева към компенсациите на фирмите, обслужващи градския транспорт. В момента Общината ежегодно доплаща около 4,9 милиона лева за карти.

„Минималните изисквания, които имаме към транспортните фирми за участие в конкурсната процедурата по Закона за обществени поръчки, е автобусите да бъдат модерни, удобни, чисти, със стандарти Евро 6, работеща климатизация“, каза градоначалникът.

Ще бъдат пуснати

малки и големи автобуси, като кои коли, къде и по кое време ще се движат ще се съгласува и ще се разпределя от специалистите на Общината, за да се обхванат максимален брой пътници в пиковите часове.

„До момента има закупени около 500 индивидуални електронни карти за пътуване в градския транспорт. Те се валидират, проверяват се чрез контрольори и работят. 50 лева е цената на една карта на месец за цялата градска мрежа“, припомни градоначалникът.

„С електронното таксуване на билетите сме почти на финала. Там проблеми има при връзката на системата с на НАП. Искаме да сме сигурни на 110% преди да пуснем и електронните билети“, каза още Тотев.

Top