Още половин милион иззеха по делото „Арабаджиеви“, арестуваха трима

Арестите са извършени в Бругас

Специализираната прокуратура иззе нови 500 000 лв. по делото „Арабаджиеви“, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Трима души са задържани за 24 часа, уточниха оттам.

В рамките на разследването по досъдебното производство за данъчни престъпления и пране на пари, по което бяха обвинени членове на фамилия Арабаджиеви и техни служители, на 11 септември 2018 г. в Бургас бяха проведени процесуално-следствени действия.

При полицейска проверка на джип с трима пътника, у двама от тях са намерени хартиени пликове, съдържащи около половин милион лева.

По случая незабавно е уведомена Специализирана прокуратура. По неотложност процесуално-следствените действия са възложени на ОДМВР-Бургас. Установено е, че едно от лицата, у което са намерени над 298 000 лева (изтеглени от банкова институция), е пряко свързано с управлението на едно от инкриминираните дружества по досъдебно производство на СП – на захарния завод „Кристал“ в Пловдив. У друго лице е намерена и иззета сумата от 200 000 лв.

Задържани за 24 часа по Закона за МВР са трите лица, иззет е и джипа, с който са се придвижвали. Установява се тяхната съпричастност в евентуална престъпна дейност и участие в разкритата организирана престъпна група за усвояване на неследващ се ДДС, в т.ч. от фиктивни сделки на захарния завод в Пловдив.

Вчера Апелативният специализиран наказателен съд върна в ареста Вълчо Арабаджиев, Елена Караянева и Ромелия Кирилова. Решението беше взето след 5-часово заседание. Съдът отмени наложената преди това мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 20 000 лева за сина на Ветко и Маринела Арабаджиеви след обжалване на Специализираната прокуратура.

Припомняме, че Вълчо Арабаджиев, Елена Караянева и Ромелия Кирилова са обвинени за участие в организирана престъпна група за извършване на данъчни престъпления. По-малкият син на Ветко и Маринела Арабаджиеви беше задържан заедно с двете счетоводителки на родителите си по време на полицейска акция в два от хотелите им.

Подобни статии

Top