Осиновяват дървета в „Южен“

Стартира европейската седмица за намаляване на отпадъците на територията на района

Ежегодно в район „Южен“ се  отбелязва  Европейската седмица за намаляване на отпадъците.  Тази година темата е „Кръгови общности“ и седмицата стартира с една нова инициатива „Осинови дърво“.

Кампанията „Осинови дърво“ цели да привлече всички живущи в района, които искат да осмислят по един по различен начин празника си – рожден ден на детето си, семеен празник или друг повод, като изберат и закупят дърво от подходящ  вид съгласувано първо с  еколозите на района  и съвместно с тях се определи мястото му за засаждане. Всеки един участник ще получи сертификат от кмета на район „Южен“ за участието си в кампанията.

Днес старт на кампанията положи първокласникът Георги Стоянов Атанасов от СУ „Св. Константин Кирил Философ“ със своята майка, като сподели, че иска повече деца, като него да се включат в тази благородна инициатива.

„Ние децата искаме повече зеленина, защото какво е град без дървета, все едно море без пясък“, каза момчето. „И да, ще се грижа за това дърво, затова избрахме и това място в близост до дома, където живея“, допълни първолакът.

Зам.-кметовете на район „Южен“ Екатерина Стефанова и Панко Енев му връчиха и първият сертификат, подписан лично от районния кмет Костадин Язов с благодарности към него и родителите му за това, че подкрепят детето си в тази благородна инициатива.

Проведе се и открит урок в онлайн среда със седмокласници от СУ „Константин Величков“

Втората инициатива, която стартира вчера, е проведеният  открит урок в  онлайн среда с  учениците от 7 клас на СУ „Константин Величков“ с класен ръководител Диана Димитрова  на тема: „Мисли зелено, събирай разделно“, съвместно с инж. Евтимия Първанова – главен  експерт „Екология“ при район „Южен“ и Виктория Гецова – регионален мениджър на „Булекопак“.

Презентацията, която бе споделена с учениците събуди техният интерес и се създаде много добра дискусионна атмосфера. Коментираха се въпросите как да се  събират отпадъци разделно, къде са контейнерите за разделно събиране и др.

Учениците предложиха и за в бъдеще да имат подобни такива срещи с представители от различни институции занимаващи се с проблемите на околната среда в техният град, за да може наистина градът ни да стане град с по-малко отпадъци  и по-чист въздух.

Кампанията „Осинови дърво“ продължава и търси своите осиновители.

Телефони за контакти: 032/276-131 отдел „Екология“, https://south-plovdiv.bg

Подобни статии

Top