Оскверниха с червена боя барелефа на Димитър Благоев за пореден път (СНИМКА)

От ГС на БСП – Пловдив излязоха с позиция срещу вандалския акт

За пореден път беше осквернен с червена боя барелефът на Димитър Благоев – Дядото, който се намира на ъгъла на сградата, в която се помещава централата на БСП-Пловдив.  Неизвестни вандали са поругали паметника на основателя на социалистическата партия в България.

По този повод от ГС на БСП – Пловдив излязоха с позиция на официалната си Фейсбук страница. Вижте пълния й текст:

ПОЗИЦИЯ
на
ГС на БСП – Пловдив

Тази нощ барелефът на Димитър Благоев – Дядото, основателя на социалистическата партия в България, осъмна поруган. За поред път някой някъде реши да воюва с мъртвите, които от вечността гледат критично на настоящия исторически момент.

Без значение дали е обикновена вандалщина или позорен акт на политическо противопоставяне, постъпката на извършителите е варварска. Разрушаването, демонтирането и оскверняването на паметници е индикатор за пороците в едно общество. Гаврата с исторически и политически артефакти е симптом на обществена криза, криза на ценности, мислене и поведение.

Настояваме извършителите да бъдат открити и да понесат всички законови последици за деянието.

Призоваваме и политическите партии да се разграничат недвусмислено от този варварски акт. Всеки, който смята, че не го засяга настоящото престъпление, става съучастник на бъдещи такива. И тогава ще стане ясно, че фашизмът се е завърнал.

„Хора, бдете“ – не е вик от вечността на Юлиус Фучик. „Хора, бдете!“ е предупреждение, защото безразличието днес, утре се плаща с цената на живота!

За вандалския акт е подаден сигнал от местната организация до полицията. В момента работници от ОП „Чистота“ – Пловдив почистват барелефа.

Подобни статии

Top