Осмокласници от Математическата на урок в Етнографския музей

Двама от учениците ще представят изготвения от тях картинен речник

Регионален етнографски музей – Пловдив ще проведе съвместен урок с 8ж клас от МГ „Акад. К. Попов” днес от 10:30 ч. Учениците Велислав Борисов и Катерина Прончева ще представят изготвеният от тях картинен речник по проект „Названия за облекло от Речника на Найден Геров“,  който съдържа думи и съчетания, извлечени от петте му тома. Музейният педагог на РЕМ – Пловдив Светлана Василева ще разкаже за символиката и значението на традиционните облекла.

Велислав Борисов и Катерина Прончева са ученици от 8ж клас на МГ „Акад. К. Попов” – гр. Пловдив. Заедно с техния учител по български език и литература Невена Ичевска, те реализират различни проекти, с които участват в работата на Ученическия институт към БАН и работят по програмата на МОН и БАН „Образование с наука”.

Първият им проект „Фразеологични словосъчетания, свързани с части от човешкото тяло“ получи наградата на УчИ БАН за най-малки изследователи. Вторият проект „Иван Богоров и изграждането на новобългарския книжовен език“ е отличен с първа награда в област „Хуманитарни и обществени науки” от УчИ БАН.

Работата на учители и ученици от МГ „Акад. К. Попов“ доказва, че младите хора са любознателни, креативни и с открояващо се отношение към българското културно-историческо наследство. Това трябва да бъде поощрявано и популяризирано. Разчитаме на медийната подкрепа, за да достигне техния труд до повече хора.

Регионален етнографски музей – Пловдив и НБ „Иван Вазов“ оказаха научно съдействие при реализиране на проекта.

*Урокът ще се проведе при закрити врати.

Подобни статии

Top