Осмото издание на фестивала „Вино и гурме" отбеляза рекорден брой участници - DC news

Осмото издание на фестивала „Вино и гурме“ отбеляза рекорден брой участници

Проф. Пламен Моллов и Стефан Янев на дефиле „Вино и гурме 2022“ в Пловдив

Приемете специални поздравления от министъра на туризма Христо Проданов за възрожденския дух, с който за 8-ми път организирате дефиле „Вино и гурме 2022“ в Пловдив. С тези думи се обърна на откриването неговата заместничка проф. Мариела Модева към съорганизаторите – проф. д-р Пламен Моллов, ректор на Университета по хранителни технологии и Любозар Фратев, председател на Съвета по туризъм в Пловдив.

Тя подчерта значимостта на университета, който вече близо 70 години подготвя кадрите, които превръщат Пловдив в привлекателна дестинация през 4-те сезона на годината и постоянно предлагат нови преживявания на туристите.

Осмото издание на фестивала отбеляза рекорден брой участници – 67, а любителите на виното и вкусната храна имат възможност да се докоснат до повече от 240 вида вина и гурме вкуса. И тъй като дефилето се организира на 14 и 15 май, което съвпада и с Европейската нощ на музеите, ще могат да посетят и изложбените зали и галерии в Пловдив, които ще бъдат отворени до късно вечерта, заяви Фратев.

Зам.-кметът Пламен Панов припомни, че Пловдив е 4-та най-добра европейска дестинация за туризъм и признанието за „Най-добри винени дестинации в Европа“, което е благодарение на партньорството между общината със Съвета по туризъм и провеждането на двата фестивала „Дефиле на младото вино“ и „Вино и гурме“.

Проф. Моллов пожела на всички приятно прекарване в дните на дефилето, както и да се насладят на питиетата и вкусните храни. Студенти от УХТ и тази година помагат за отличното протичане на събитието.

Старт на събитието дадоха още председателят на Общинския съвет инж. Александър Държиков, Илин Димитров, председател на Комисията по туризъм в Народното събрание, доц.д-р Елена Кантарева-Дечева, и.д. директор на ОИ „Старинен Пловдив“ и лидерът на най-новата политическа формация „Български Възход“ Стефан Янев, който бе специален гост на ректора на УХТ.

Фестивалът е изключително добре организиран и затова е зареден с толкова много положителни емоции за хиляди български и чужди туристи, заяви Янев по време на обиколката из емблематичните къщи на Стария град. На много места той беше спиран от малки и големи, които се снимаха с него за спомен.

Генералът сподели, че пие вино като ценител, предпочитаният му сорт е Мерло от региона на Тракийската низина. Но си тръгна от фестивала с бутилка бяло вино „Врачанка теменуга“ от сорт Врачански мискет, производство на изба „Ноя“ в с. Орешак, Троянско. Винарната бе класирана на първо място и в конкурса „Най-умело съчетание между вино и храна“, където нейни питиета бяха поднесени с продукти на Фермерска мандра-с. Строево.

Подобни статии

Top