Основен свидетел по делото срещу д-р Иван Димитров почина

Лекарят опитал да заличи барута по ръцете си след стрелбата по Жоро Джевизов – Плъха

Един от основните свидетели по делото срещу рентгенолога д-р Иван Димитров, който застреля преди три години Жоро Джевизов с прякор Плъха в двора на дома си, е починал. Това е лелята на д-р Димитров Цветана Тодорова, която след случилото се заболя от рак. Жената е починала на 4 февруари, стана ясно днес в съдебната зала на Пловдивския окръжен съд, където днес продължиха разпитите на свидетели по делото срещу доктора.

Жената така и не бе разпитвана досега в съдебната зала заради заболяването си и невъзможността да присъства. Показания пред съда даде само чичото на лекаря.

Свидетел по делото срещу д-р Иван Димитров забрави всичко

Днес съдът разпита отново един от полицаите, участвали в разследването на случая – Асен Усузов. Бившият разузнавач от Второ РУ, който в момента е безработен, разказа това, което си спомня от деня след убийството на Плъха. Тъй като бившият полицай не помнеше в подробности случилото се, сам поиска да бъдат прочетени показанията му пред разследващ полицай, дадени веднага след убийството, но въпреки това бе разпитан.

Усузов разказа, че след поучаване на сигнала за намерен труп в дежурната част на Второ РУ, е бил изпратен на място със свои колеги. След като открили трупа, започнали да търсят свидетели на случилото се и да ги разпитват. Открили обаче само една свидетелка, която чула викове във въпросната нощ от съседната къща. Полицаите започнали да оглеждат наоколо за камери за видеонаблюдение, изискали записите, стигнали и до къщата на доктора. Когато влезли в двора видели, че гаражът е разбит, по него има следи от куршуми, а на земята намерили част от проектил, както и гилзи. Те останали на място, за да запазят местопрестъплението.

Оръжието така и не било намерено

Впоследствие бившият разузнавач присъствал и на разпита на д-р Димитров в районното, който бил воден от шефа му – Кузман Мартинов. Усузов разказа за самопризнанията на лекаря, а впоследствие, когато бяха прочетени и показанията му от досъдебното производство, стана ясно, че докторът е изхвърлил незаконния си пистолет, който имал нумизматична стойност, в контейнер до УХТ. Оръжието – марка „Валтер“, така и не било намерено.

Делото срещу д-р Иван Димитров за убийството на Плъха тръгва по общия ред (СНИМКИ/ВИДЕО)

Според Усузов, освен че се отървал от пистолета, рентгенологът се опитал и да  почисти ръцете си от барутните частици с някакъв разтвор. Бившият полицай преразказа и думите на доктора. Той посочи, че лекарят обяснявал, че е стрелял предимно във въздуха, но впоследствие казал, че е стрелял и в земята, тъй като видял искри и е възможно куршумът да е рикоширал. По думите на Усузов докторът първоначално не знаел, че е застрелял смъртоносно Плъха. След стрелбата той се обадил на свой приятел, който дошъл и двамата тръгнали да търсят крадеца, но не го намерили.

Пред съда той разказа, че Плъха и друг път бил нападал човек с нож при кражба. Тогава обаче пострадал потърпевшият.

Днес пред съда бяха разпитани също Иван Барутчиев и Кузман Мартинов. Другите двама свидетели, които бяха призовани – Николай Цветков и Георги Кънчев, не  присъстваха. Цветков бил в болница от 8 март, а Кънчев бил с температура вкъщи. Така и не е открита жената, с която Жоро Джевизов е живеел на семейни начала и от която са децата му – Надежда Стоева. Последният й адрес бил в ДДЛРГ „Рада Киркович“, но домът не съществува от 2013 година, а децата отглежда майката на Плъха Златка.

Доктора с условна присъда, оправдаха го за убийството на Плъха (СНИМКИ)

Припомняме, че делото срещу д-р Димитров се гледа за втори път от Окръжния съд, след като бе върнато от Апелативния заради процесуални нарушения. Лекарят е обвинен в убийство при превишаване на пределите на неизбежна самоотбрана и незаконно притежаване на оръжие. При предишното разглеждане той получи условна присъда. 

Подобни статии

Top