Оставиха окончателно в ареста 19-годишния Огнян, убил двама след удар в стълб

Според апелативните магистрати Огнян е опасен на пътя и може да извърши друго престъпление

Пловдивският апелативен съд остави окончателно в ареста 19-годишният Огнян Дебелаков, който затри 19-годишния си приятел Петър и друго 16-годишно момче, след като блъсна опела на баща си в уличен стълб на кръстовището на булевардите „Марица-юг“ и „Източен“.

19-годишният Огнян, който затри двама при удар в стълб, карал със 150 км/ч (ВИДЕО)

Огнян е обвинен в това че на 29.09.2019г. по непредпазливост е причинил катастрофа, вследствие на която е настъпила смъртта на две лица и средна телесна повреда на още едно лице, като деянието е извършено в пияно състояние – с концентрация на алкохол в кръвта – 1,55 на хиляда, установено по надлежния ред. Младежът е управлявал лек автомобил „Опел Корса“ като неправоспособен водач, с висока скорост.

Апелативните магистрати прецениха, че правилно Окръжният съд е приел, че макар делото да се намира в начална фаза на разследване, са налице достатъчно доказателства за обосновано предположение, че Огнян Дебелаков е извършил престъплението, в което е обвинен. Наказателният кодекс предвижда за това деяние наказание лишаване от свобода от 3 до 15 години.

Апелативният съд сподели аргументите на окръжния съд относно наличието на реална опасност, при мярка за неотклонение, различна от задържане под стража, Огнян да извърши престъпление. В тази връзка обърна внимание на данните за нетипично завишена степен на обществена опасност на деянието и на дееца. Посочи, че обвиняемият е неправоспособен водач, управлявал е моторно превозно средство в пияно състояние, със значително превишена скорост, а и преди настоящото деяние е имал подобно поведение, като включително е закупил автомобила, с който е причинил катастрофата, въпреки че не е имал право на управление на МПС. Заключи, че жалбоподателят е твърде опасен на пътното платно, а опасността отново да стане участник в пътно произшествие е особено отчетлива.

Определението е окончателно.

Подобни статии

Top