Оставиха в ареста бизнесдамата, уреждала мераклии за пенсия по втория начин

Мъжът й също остава зад решетките, дъщерята – на свобода срещу 1000 лв.

Пловдивският районен съд остави в ареста бизнесдамата, заради която НОИ е ощетена с над 3 милиона лева. Зад решетките за постоянно остава и мъжът, с когото тя е живеела на семейни начала и който й е помагала във фирмата, с която тя е извършвала консултантски услуги в пенсионната сфера. Дъщерята на 63-годишната Александрина Георгиева – Николина (39 г.), излиза на свобода срещу парична гаранция от 1000 лв., определи съдът.

Ето коя е бизнесдамата, уреждала мераклии за пенсия по втория начин

Днес пред журналисти наблюдаващият прокурор по делото Димитър Пехливанов съобщи, че е възможно да бъдат повдигнати обвинения и на някои от хората, потърпевши от дейността на Георгиева. Тя бе обвинена в измама. Заедно с нея в съдебната зала с белезници днес бяха доведени също Николина Георгиева и 52-годишният Лазар Лазаров, които са обвинени в помагачество.

Има вероятност намерените в мазето на бизнесдамата 116 пенсионни досиета, които са били обявени за изчезнали през 2013 година от НОИ, също да са със съмнителен произход, тъй като са били направени от бизнесдамата. Дали сред тях има с невярно съдържание, или не, прокуратурата ще установява тепърва, каза прокурорът. Досиетата касаят случаи от преди това – още от 2001 година.

Възможно е НОИ да е ощетен и от тези изчезнали досиета, а сумата може да се окаже още по-голяма сума от 3 млн. лева, добави той. Няма яснота дали хората са били готови за пенсия и дали отговарят на категориите, за които е поискана тази пенсия. Заради това може да се наложи те да връщат надвзети суми, които са им били отпуснати неправомерно. Припомняме, че освен всичко друго, тези досиета са били и наводнени в мазето на Георгиева.

След разплитане на случая още десетина души, измамени от бившата служителка на НОИ са се оплакали в полицията, каза още прокурор Пехливанов.

Още по темата ТУК.

Подобни статии

Top