Оставиха в ареста нападателите на дядо Христо от Трилистник, вижте ги! (СНИМКА)

Имало опасност да извършат и друго престъпление

Районен съд – Пловдив взе най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража спрямо 32-годишния П. А. и 16-годишния А. М. от с. Трилистник. Двамата нападнаха и ограбиха 86-годишен дядо от селото, като му взеха портфейл със 117 лв. и го пребиха. Нападението бе извършено на 5 април в селото, а нападателите бяха открити и задържани само за няколко часа от полицията.

Същия ден на място отиде и главния прокурор Иван Гешев. Той посети и възрастния Христо Васков в дома му.

Спрямо двамата роми са повдигнати обвинения за това, че на 5 април 2020 г. в с. Трилистник, община „Марица“ в съучастие като съизвършители са извършили грабеж на портфейл и пари, общо всичко на стойност 117 лева, от 86-годишен жител на селото, с намерение противозаконно да ги присвоят, като са употребили за това сила и заплашване. Предвидените от закона наказания за това престъпление са съответно: лишаване от свобода за срок от 3 до 10 години – за пълнолетния извършител, и лишаване от свобода за срок до 3 години – за непълнолетния.

Според магистратите престъплението се отличава с ожесточеност и безпардонност

Съдът прие, че макар разследването да се намира на ранен етап, от събраните до момента писмени и гласни доказателствени средства може да се направи обосновано предположение, че двамата обвиняеми са автори на престъплението, в което са обвинени. Извършен е следствен експеримент, оглед на местопроизшествието, налице са и обясненията на обвиняемия А. М., който точно е посочил не само двора, но и конкретното място, където е изхвърлен портфейла, отнет от пострадалия.

Извършеното престъпление се отличава с ожесточеност и безпардонност, като е употребена освен физическа и вербална агресия спрямо пострадалия. Жертвата е възрастен човек, на 86 години, чиято възможност да окаже съпротива е силно намалена, двамата обвиняеми са разбили врата и прозорец, за да проникнат в къщата му.

Съдът прецени, че за двамата обвиняеми не съществува опасност да се укрият, но е налице реална опасност при мярка, различна от задържане под стража, да извършат престъпление. При обвиняемия А. М. тази опасност се извежда и от обстоятелството, че грабежът е извършен само няколко месеца, след като е влязла в сила предишна присъда лишаване от свобода за срок от 2 години, чието изпълнение е било отложено.

Определението подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд – Пловдив на 16 април.

Подобни статии

Top