Оставиха в ареста пазарджиклийка, издирвана в Германия за участие в италианската мафия „Ндрангета“

Освен за участие в престъпната организация, тя е обвинена и за укриване на данъци при износ на автомобили

Пловдивският апелативен съд потвърди определение на Пазарджишкия окръжен съд, с което е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо жена, издирвана с Европейска заповед за арест, издадена от Европейски делегиран прокурор на ФРГ въз основа на заповед за задържане, издадена от съда в Мюнхен.

С. Б. е издирвана за  участие в организирана престъпна група, която е извършвала дейност на територията на различни европейски страни в периода от 2017 до 2019 г. В Европейската заповед за арест е посочено, че единият участник в престъпната група вероятно е член на организацията „Ндрангета“. С. Б. участвала и в укриване на данъчни задължения на фирми при износ на автомобили в 21 случая. Германските закони предвиждат до 15 години лишаване от свобода за деянията, в които е обвинена С. Б.

Апелативният съд прие, че е налице опасност С. Б. да се укрие с оглед сдържащите се в Европейската заповед за арест данни за мащабите на престъпната дейност на територията на множество държави членки на ЕС в продължителен период от време; от високия общественоопасен резултат и предвид размера на причинените вреди, както и с оглед тежестта на предвиденото за този вид престъпление наказание.

Определението на Апелативния съд е окончателно.

Преди десетина дни стана ясно, че Полицията в Германия, Италия и България е арестувала 11 души при обща акция срещу организираната престъпност в трите страни. Главните заподозрени, задържани в хода на акцията, принадлежали на италианската мафиотска организация „Ндрангета“. Освен за участие в престъпна организация, те били обвинени и за данъчна измама в размер от 13 милиона евро. В България е бил задържан един от участниците в групата, като най-вероятно става дума именно за пазарджиклийката.

Top